Радев покани полския президент да посети България в близките дни

OFFNews 17 март 2022 в 18:32 1649 0

Снимка president.bg-Архив

Президентът Румен Радев е поканил полския си колега Анджей Дуда да посети България в близките дни "за последващо задълбочаване на диалога на най-високо равнище, двустранното партньорство в области от взаимен интерес и сътрудничеството в сферата на отбраната". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"Произтичащите от войната в Украйна рискове пред нашия регион и милионите хора, търсещи спасение от конфликта" са били във фокуса на днешния телефонен разговор на Радев с президента на Полша Анджей Дуда. 

Общата позиция на двамата е, че "нарастващият брой на бежанците от войната в Украйна изисква постоянен диалог и координиране на усилията на държавите от Източна Европа за справяне с миграционния натиск в региона".

Почти 2 милиона души вече са потърсили убежище в Полша от началото на военните действия, десетки хиляди други украински граждани са на територията на съседните страни. Затова държавите от Източна Европа очакват своевременна международна подкрепа за предприетите усилия за тяхното настаняване, осигуряване с храна и медикаменти, образование, отбелязват от прессекретариата на българския президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови