Радев: Няма пряка заплаха за националната сигурност на България

Йорданка Веселинова 11 октомври 2023 в 20:12 1579 3

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България, съобщи президентът Румен Радев на брифинг след консултативната среща на "Дондуков 2" за рисковете и заплахите за страната на фона на военните конфликти в региона.

Изненадващо Радев, който напоследък критикува изпълнителната власт, поздрави правителството за евакуацията на българите от Израел.

Президентът заяви, че има риск от проникване на членове на терористични организации в страната. Той каза още, че е необходимо придобиване на нови оръжия, които да отговарят на съвремените заплахи. Радев добави, че трябва да се обърне внимание на нормативните възможности за ускорена процедура за придобиване на ново въоръжение.

Държавният глава заяви, че ситуацията в Израел е показала важността на службите за сигурност. С това си изказване той за пореден път се противопостави на идеята на ПП-ДБ за реформа в службите и смяна на ръководството им.

По думите му страната трябва да инвестира в дронове и антидровови системи, а не само да се инвестират "колосални суми" за самолети и кораби. Той добави, че трябва да се мисли и за привличането на нови кадри в армията.

Румен Радев каза още, че има пълен консенсус за влизането на България в Шенген, което определи като национален приоритет.

Президентът даде заявка, че това няма да е последната среща, защото е нужно обединение на институциите за гарантиране на сигурността на страната.

На свой ред премиерът акад. Николай Денков заяви, че има извънредна ситуация, която трябва да бъде решена от трите основни институции заедно. С думите си той упрекна държавния глава, че не е поканил представителите на парламентарните групи.

"Искам да напомня, че кризата не започна от войната в Израел. Заплахите започнаха преди повече от година и половина с войната в Украйна", добави той.

Денков даде заявка, че той ще разговаря и с партиите, които подкрепят кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

ПР

12.10 2023 в 08:26

Само не разбрах,защо Радев приказваше за атака от страна на Хизбула?Аз,дотук разбрах,че Хамас са терористите,поне засега.

2099

2

Mateevk

12.10 2023 в 08:17

За съжаление не е единствената заплаха Радев. Копейкин, Нинова и ИТН са не по-малка заплаха. Особено в съюз. Не трябва да ги подценяваме, защото ще ни откарат там, където не искаме да отидем, но ще бъде късно да се върнем. Оттам обратно не пускат, освен ако не си платиш с много кръв. Така е в "новия многополюсен свят".

788

1

jorj

12.10 2023 в 01:08

радев, ти си единствената пряка заплаха за националната сигурност на България. ¡!¡
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки