Радев: България очаква македонските българи да получат конституционни гаранции преди началото на преговорите

OFFNews 22 февруари 2022 в 16:29 1717 0

Снимка Прессекретариат на президента

Трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми между Република България и Република Северна Македония. Загърбването им ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което ние в никакъв случай не искаме и затова настоявам категорично за ясни гаранции.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на организации и сдружения на българи в Република Северна Македония. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Срещата е част от последователния диалог на държавния глава с македонските българи. Тя се състоя по инициатива на политическа партия „Граждански демократичен съюз“ (ГДС), сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско-българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани.

Президентът Радев посочи, че като задължително условие за начало на преговори на РСМ трябва да е вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права. „Държа преди началото на преговорите да има и ясни гаранции за защита на нашето културно-историческо наследство в РСМ, да видим ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата“, заяви държавният глава.

Президентът подчерта необходимостта македонските българи да са пълноправни граждани и да се интегрират пълноценно в обществено-икономическия живот на Република Северна Македония. „Това трябва да бъде гаранцията за нашата подкрепа за начало на преговорите и изобщо целия процес на европейска интеграция, където ние сме отворени, можем и държим да помагаме. Това е наш дълг – на Република България“.

Ние не можем да се откажем от това, че нашите дядовци бяха българи, не трябва да се очаква да се откажем и от това, че нашите деца са българи, заяви в началото на срещата Петър Колев – председател на ПП „Граждански демократичен съюз“. Той посочи, че организациите настояват за зачитане на културното и историческото наследство, за неговото съхранение и за сериозна борба срещу езика на омразата в учебниците, но и в политическия и обществен живот на РСМ. „Ние ще направим всичко възможно по силите си да подсигурим на нашите деца нормално и европейско бъдеще в собствената им страна – РСМ, като част от българския народ“, заяви Петър Колев. Той настоя за промяна на учебното съдържание, отразяващо историческата истина, защото бъдещите поколения ще градят отношенията си на базата на съзнание, създадено от образователния процес.

Петър Колев посочи, че организациите ще имат срещи и с представители на правителството и на Народното събрание. „Ние сме в София, за да чуем ясно и категорично дали България продължава да подкрепя нашите справедливи искания“, посочи гостът. Той благодари за категоричната подкрепа от страна на президентската институция.

По време на срещата беше обсъден процесът по придобиване на българско гражданство, възможностите за задълбочаване на културния обмен между България и Северна Македония, както и проблемите, пред които са изправени македонските българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови