Радан Кънев поиска оставката на ръководството на КФН

Ивайло Анев 15 януари 2015 в 15:40 6744 8

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев поиска оставката на ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН).

Във Фейсбук Кънев коментира глобите, наложени на издателя на "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа" от финансовия регулатор. Вчера от КФН глобиха издателската група с общо 160 000 лева заради "пазарна манипулация".

Той описва методите на КФН като тоталитарни и задава въпроса допустимо ли е изобщо в демократична държава да се упражнява контрол върху медиите, и то от органи с различни контролни функции.

По думите на Кънев темата днес не е финансова стабилност, а свобода на словото.

"Държавните контролни институции демонстрират системна безпомощност и липса на капацитет, когато изпълняват присъщите си функции. Но могат да бъдат учудващо ефективни, когато изпълняват поръчки срещу медийната свобода", пише лидерът на ДСБ.

Според него Комисията се е проявила като бухалка. "Остава да видим кой държи бухалката", попита риторично Кънев.

"Тепърва ще обсъждаме правомощията и доверието в персоналното ръководство на комисията - по повод КТБ в миналото и пенсионните фондове днес", заяви реформаторът и добави, че има пълно оснавание да поиска оставката на ръководството на КФН заради нарушаване на основни свободи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!