Радан Кънев няма да се кандидатира за председател на ДСБ

Йорданка Веселинова 04 февруари 2022 в 19:54 2204 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Радан Кънев няма да се кандидатира за председател на ДСБ, обяви той от официалния си профил във Фейсбук.

Евродепутатът заяви, че това е "трудно решение", което "разочарова мнозина". Кънев благодари за номинациите и подкрепата, които получи от ДСБ и се извини за "излъганите надежди и доверие".

Той мотивира решението си с опасения за единството на партията, на обединението "Демократична България", както и за единството коалицията. Твърди още, че не трябва "човек да се връща в роля, в която е бил. Рядко става по-добре".

Публикуваме пълния текст на позицията на Радан Кънев:

В крайна сметка, след доста размисъл, реших да не се кандидатирам за председател на Демократи за силна България на Националното събрание идната седмица.
Трудно решение, което - знам - разочарова мнозина. Благодаря още веднъж и за номинациите, и за подкрепата. И искрено се извинявам за излъганите надежди и доверие.
Няма как да обясня всичките си съображения тук. Най-малкото, ще стане твърде, твърде дълго... Най-важните две, накратко:

1) Не мисля, че човек трябва да се връща в роля, в която е бил. Рядко става по-добре.
2) Далеч по-важно - при никакви условия няма да се превърна в участник в процес, който да застраши единството на партията ДСБ или на обединението Демократична България, или да бъда спирачка пред засилената консолидация на коалицията.

Има достатъчно вече натрупани рискове и проблеми в това отношение. Моят възможен принос е да не допринасям за задълбочаването им. Разрешаването им е задача на самото събрание и на следващото ръководство.

В името на единството и на партията ни, и на демократичната реформаторска общност в България, преди повече от седем години оттеглих кандидатурата си за лидер на тогавашния Реформаторски блок, по същите съображения подадох оставка като председател на ДСБ през 2017 г. Мнозина смятат, че и двата пъти съм направил грешка, но аз не споделям това мнение. Не ми пречи да отстъпя и трети, и тридесети път, ако цената е единството. И от тази позиция ще мога да се противопоставя на всеки, който го застрашава в бъдеще.

Като всеки човек, който се занимава с политика, съм подвластен на греха на суетата и вероятно имам его, далеч надскачащо достойнствата ми. И като всеки отговорен човек съзнавам, че решенията ми, и правилните, и грешните, не обслужват само личен интерес, а и общностен, и обществен.
В близките седмици и месеци ще подчиня и егото си, и отговорността си, на сериозна политика и работа за наистина дългосрочни национални цели, а не на дребни лични борби, които свалят ръста и доверието на участващите хора, общности и партии.

Мандатът на сегашния лидер на ДСБ Атанас Атанасов и на националното ръководство изтече през миналата година. След слабия резултат на изборите през ноември Атанасов обяви, че подава оставка

На 28 януари Радан Кънев съобщи, че е номиниран за председател на ДСБ. В този момент той заяви, че не е взел решение дали ще се кандидатира отново за лидерското място. В сряда ген. Атанасов обяви, че ще се кандидатира за поста, "воден от разбирането за отговорност пред избирателите ни да осигурим устойчивост на управлението, което да изолира носителите на корупционния модел, да гарантира демократичното развитие на страната, евро-атлантическите ценности и възстановяване на парламентарната република".

Изборът на нов председател ще стане на Национално събрание на партията, което ще се проведе на 12 февруари в НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!