След 'Да, България' и ДСБ обяви, че ще избере ново ръководство

Оставки и в "Зелено движение"

Мая Младенова 15 ноември 2021 в 16:34 4330 1

Ген. Атанас Атанасов, ДСБ

Малко след като лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви оставката си, председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов съобщи, че също поема отговорност за лошия изборен резултат и ще свика Националното събрание на партията за избор на председател и национално ръководство. Лидерите на "Зелено движение", третият коалиционен партньор в ДБ, също подават оставка.

В съобщението си Атанасов не използва думата "оставка" и не посочва дали ще се кандидатира отново за поста.

"Сърдечно благодаря на хората, дали своя глас за Демократична България, на кандидатите ни в листите, на доброволците и на всички активисти за всеотдайната и безкористна работа. Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност, написа ген. Атанасов. -
На основание чл 21, ал. 1 от Устава на ДСБ, след съгласуване с Националното ръководство на партията и провеждане на отчетно-изборна кампания в структурите, ще свикам Национално събрание на ДСБ за избор на Председател и Национално ръководство. В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито. Изказвам искрена благодарност на колегите от Председателския съвет на Демократична България за съвместната ни работа. За мен е чест да сме от един отбор!"

Пред OFFNews от "Зелено движение" обявиха, че тяхното ръководство също подава оставка.

По-късно те излязоха и с обръщение към избирателите си:

"Скъпи приятели и съмишленици,

От Зелено движение искаме да ви благодарим за подкрепата към кандидатите ни и коалиция Демократична България на тези избори. Проправихме пътят на промяната в България, гордо вървим по него и осъзнаваме, че този път ще е дълъг и трънлив. Предизвикателствата никога не са ни обезкуражавали, а напротив - служили са ни за стимул.

Поради незадоволителните резултати съпредседателите на Зелено движение Борислав Сандов и Владислав Панев, както и целият Изпълнителен съвет взехме решението, че имаме моралната и политическа отговорност да подадем оставка и организираме и свикването на Национално събрание и избиране на нови ръководни органи на партията.

Демократична България не е цел, а инструмент и за нас е чест да работим с останалите колеги в коалицията. Убедени сме, че бъдещето и целите ни са общи и че заедно можем да реализираме положителна промяна, която да достигне до всеки български гражданин, независимо в коя част на България и света се намира.

Още веднъж ви благодарим за доверието!
ИС на Зелено движение"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови