Радан Кънев: ЕС ще си трае за беззаконията у нас, за да изберем Урсула фон дер Лайен

OFFNews 10 юли 2019 в 20:57 13313 2

Радан Кънев

Днес на ПГ на ЕНП заявих, че подкрепата ми за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен в никакъв случай не е безусловна и не се подразбира. Оставям настрана факта, че мнозина, които не се изказаха, ме поздравиха после, защото "мнозина мислят като теб, но си мълчат". Свикнал съм на този тип "подкрепа", съобщи днес евродепутатът от ЕНП/ДСБ Радан Кънев.

Проблемът е, че г-жа Фон дер Лайен е изключително предпазлива в ангажиментите си за налагане на върховенството на правото и общо европейско правосъдие. По всичко личи, че цената на подкрепата за нея е била смекчаване на политиката към държавите с процедура по чл. 7 (Полша и Унгария) и тези с мониторинг (България и Румъния). И по-лошо - ЕНП предлага в Комисията по граждански права и правосъдие двама зам. председатели от управляващите партии в Унгария и България. Това е ясен знак, че в тази комисия няма да се търси действителен натиск за реформи, а ще е поредна имитация на загриженост, коментира Кънев.

Нека сме наясно - и процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, и Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM) са инструменти за защита на гражданите на държави, чиито правителства нарушават основни демократични норми и не гарантират справедливо правосъдие. Компромис с правителствата е компромис срещу правата и интереса на гражданите. Това е компромис, който нямам нито намерение, нито мандат от избирателите си да подкрепя, заяви още евродепутатът от ЕНП/ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови