Протест пред турското посолство организира днес ВМРО

OFFNews 01 април 2019 в 06:44 2068 1

ВМРО организира протест пред посолството на Турция днес заради отказа България да получи извинение след изявлението на външния министър Мевлют Чавушоглу, че промените в българския Закон за вероизповеданията са извършени след намеса от турска страна.

Очаква се флашмобът на младежите от ВМРО да започне към 8:30 ч. сутринта.

"България не е турска провинция, за да ни казва Анкара какви законопроекти да правим и да се намесва във вътрешните ни работи", се казва в позиция на ВМРО.

Изказването бе направено публично в реч в центъра за обществено образование. "Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията", каза външният министър и добави, че Анкара „ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това e един от приоритетите на външната политика на страната".

Изказването дойде в навечерието на ключови местни избори в южната ни съседка.

Властите у нас категорично отрекоха да е имало чужда намеса.

В отговор на изказването външният министър Екатерина Захариева привика турския посланик, премиерът също положи усилия, за да изясни ситуацията и да получи извинение. Всичко това обаче остана напразно - такова така и не дойде.

"Нахалството на турските управници този път премина границите на дипломатическото благоприличие. Да откажеш извинение при очевидно твърдение за политически натиск от страна на Турция е демонстрация на незачитане на суверенитета на страната ни.

Ето защо ние, Патриотите от ВМРО, ще изразим своето категорично несъгласие с политиката на Турция. Още в понеделник в 8.30 ч. сутринта ще изразим своя протест пред посолството на Република Турция в България, за да покажем, че България е суверена държава, която сама взема своите решения и не ни е нужно опекунството нито на Анкара, нито на друга столица. Каним всички български граждани, които искат да изразят несъгласието си, да се присъединят", пише в позицията на ВМРО.

Законът предизвика полемика у нас. Острото недоволство дойде от първия вариант на промените, който предвиждаше опрощаване на дълговете на мюфтийството, които са в размер на 8 милиона лева. По-смекчената редакция гласи, че изплащането им се разсрочва за 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови