Quantcast

Захариева: Между София и Анкара има дипломатическо напрежение, но то не е породено от нас

OFFNews Последна промяна на 30 март 2019 в 10:27 1771 0

Има дипломатическо напрежение между България и Турция, но то не е предизвикано от нас. Това заяви пред БТВ външният министър Екатерина Захариева. По думите й не само Турция, но и други държави започват да използват религията
като част от политиката. Според нея това е много опасно за целия свят и очевидно никой не си дава сметка.

Разбира се, че сме ядосани, защото изборите идват и се провеждат, но има следващ ден. Утре все още ще бъдем съседи, той все още ще бъде министър, премиерът Брисов ще бъде премиер.

Така външният министър Екатерина Захариева коментира пред bTV изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен Законът за вероизповеданията у нас.

„За съжаление, не го правят за първи път. Очевидно започва да става система“, посочи тя.

Захариева припомни, че и предишни години преди избори е имало подобни изказвания от турска страна.

„Тази година два дни преди изборите им отново имаше невярно, абсолютно неприемливо и в никакъв случай не съответстващ на истината изказване. Отново на митинг“, изтъкна тя.

По думите ѝ, Чавушоглу очевидно се опитва да мобилизира подкрепа за изборите и то в район, където има турци и от България. Борисов поиска извинение от турския външен министър и... „Не само в Турция, но и на други места започва да се използва религията като част от политиката.

В България живеем в мир и разбирателство и дори не се замисляме какво вероизповедание нашият приятел изповядва“, подчерта външният министър. „Този тренд, да използваш религиозните теми за политика е изключително опасен“, добави тя.

„Нека да видим като минат изборите дали няма да размислят. Според мен най-лесното нещо би било Турция да се извини за това изказване“, каза Захариева.

Вицепремиерът посочи, че Бойко Борисов има добри отношения с Ердоган. „Аз имам много добри отношения с колегата Чавушоглу. Ние се чуваме наистина по много теми“, заяви тя. Тема, по която са разговаряли по телефона, е бил и Законът за вероизповеданията.

„Аз категорично не го приемам като натиск. Ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, това си е негов проблем“, заяви Захариева. По този въпрос двамата са разговаряли през декември. „Разговорът беше абсолютно възпитан и добросъседски“, разкри Захариева.

Тя обяснила на Чавушоглу, че законът не е насочен срещу мюсюлманите, защото и християните и другите вероизповедания, са реагирали остро. Вицепремиерът заяви още: „Не са се чували президентът Ердоган и премиерът Борисов.