Прокуратурата решава проблема „с осъдените, които успяха да се измъкнат от правосъдието и да се укрият”

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2015 в 12:08 1632 0

Прокуратурата решава проблема „с осъдените, които успяха да се измъкнат от правосъдието и да се укрият”

Прокуратурата ще предложи промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които касаят случаите на укрили се от правосъдието осъдени. 

След Евродоклада, от държавното обвинение в кратък срок се ангажират да намерят решение на проблема, който е посочен като критика от Брюксел. "Основен акцент в проекта са предложения относно мерките за процесуална принуда, насочени към решение на проблема „с осъдените престъпници, които успяха да се измъкнат от правосъдието и да се укрият”, се казва в позиция на прокуратурата относно вчерашния доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и оценка.

В нея се казва още, че ръководството на Върховната касационна прокуратура (ВКП) оценява доклада като максимално реалистичен и обективен. Той представя "точна картина на действителното положение в областта на правосъдието и вътрешните работи, с изводи и оценки, които напълно се споделят".

"Отправените препоръки по отношение на съдебната власт, противодействието на корупцията и организираната престъпност, следва да бъдат основни ориентири и цели за изпълнение през 2015 г. за всички органи на държавна власт", отчитат още от държавното обвинение. В позицията се отбелязва, че Брюксел хвали прокуратурата с постигнат "значителен напредък" в ицпълнението на Плана за действие, приет през 2013 г.

"Положително е отношението към предложенията на главния прокурор за децентрализация на прокурорската система и предоставянето на допълнителни гаранции за ненамеса в работата на прокурорите. Според доклада „положителни стъпки бяха предприети в прокуратурата за отдаване на приоритет на случаите на корупция, като се наблюдава увеличаване на броя на образуваните дела и на скоростта, с която се разглеждат.” Добра е оценката за началната работа на специализираното звено за противодействие на корупцията, както и за предложенията, касаещи промени в компетентността на специализираните съд и прокуратура", се казва още в позицията.

От прокуратурата отчитат като точна констатацията за бавен напредък и недостатъчна решителност за реформи. "Противодействието на корупцията като държавна политика, а и като работа на прокурорските органи, търпи основателни критики, а организираната престъпност действително „продължава да бъде проблем” у нас", отчита прокуратурата.

Други промени, които ще бъдат предложени в НПК са свързани със специализираните органи на съдебната власт, както и изменения в други закони. В същия срок ще е налице проект за създаване на специализирана структура за противодействие на корупцията, действаща на територията на цялата страна, на основата на специализираните звена, оценени положително в доклада на ЕК. 

Ръководството на прокуратурата е на категоричното становище за продължаващата необходимост и позитивен ефект от действието на Механизма за сътрудничество и проверка, имащ характера на катализатор и стимул за реформи и решителни действия. Главният прокурор счита, че сега са необходими обединени усилия на всички власти за изпълнение на препоръките на Комисията. Прехвърлянето на отговорност или омаловажаването на проблемите е толкова вредно, колкото и самоцелните критики, както и опитите полезните решения да бъдат блокирани с конюнктурна политическа риторика, се казва още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови