Прокуратурата отвръща на удара: Проверката по сигнал на Моника Йосифова е подновена

OFFNews 12 юни 2014 в 18:20 6616 2

Снимка Николай Варадинов / Булфото

Моника Йосифова.

Проверката по сигнала на Моника Йосифова е била подновена през април 2014 година, след като преди това Софийска градска прокуратура я е прекратила. 

Това става ясно от съобщение от пресцентъра на Прокуратурата, което беше разпространено само няколко часа, след като чрез медиите Йосифова определи като лъжа твърденията, че е била разпитвана по подадения от нея сигнал.

През 2013 година тя поиска проверка за това има ли извършено престъпление по казуса "Хохегер". Според анкетна комисия в парламента по време на управлението на тройната коалиция австрийския лобист Петер Хохегер е получил 1.5 млн. евро "за подобряване на имиджа на България", като посредник в договора между него и българското правителство била Йосифова. 

Днес съпругата на лидера на БСП опроверга твърденията, че е викана на разпит, защото проверката по сигнала й е прекратена. В отговор от прокуратурата обаче обясниха, че през април проверката е възобновена след разпореждане на Апелативната прокуратура в София. Това е станало на 12 март 2014 година, като отказът на Софийска градска прокуратура да образува разследване е отменен. Мотивите на апелативните прокурори са, че колегите им от по-долната инстанция не са проверили твърденията за "осъществено корупционно поведение от определени лица при провеждане и изпълнение на обществени поръчки, проведени от Министерски съвет и търговско дружество с едноличен държавен капитал."

Във връзка с това разпореждане градската прокуратура е възложила нова проверка по сигнала на Йосифова на 14 април 2014 г. От прокуратурата не поясняват, дали тя ще бъде призована, но поясняват, че наблюдаващият прокурор е "изискал да бъдат снети обяснения от всички лица, взели отношение по подготовката, сключването и изпълнението на договорите с фирма „Д-р Хохегер Комуникационсбератунг“ ГМБХ – Австрия." 

От съобщението на прокуратурата става ясно също, че проверката би трябвало да е приключила, тъй като срокът й е 30 дни, считано от 14 април 2014 г. От него не става ясно дали Йосифова е била потърсена от СДВР за снемане на обяснения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!