Полицията проверява Моника Станишева заради аферата „Хохегер“

OFFNews 11 юни 2014 в 21:22 7032 8

Моника Станишева

СДВР проверява Моника Станишева по аферата „Хохегер“, съобщи bTV. Информацията беше потвърдена и от Софийската градска прокуратура.

Съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев е била привикана и за обяснения, но засега не е ясно дали се е явила.

След края на проверката в СДВР данните ще бъдат върнати в Софийската градска прокуратура, където наблюдаващият прокурор ще се произнесе дали има данни за престъпление.

През пролетта на миналата година жената до Станишев поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да направи проверка на дейността й като подизпълнител по два договора на австрийския лобист Петер Хохегер, сключени по времето на тройната коалиция. Договорите са за подобряване на имиджа на България пред ЕС и са на стойност 1,5 млн. евро.

Двата договора бяха обсъждани от временна комисия на предишния парламент. След края на работата на временната комисия на различни институции беше предаден доклад с обем над 100 страници.

Според една от констатациите на комисията двата договора с Петер Хохегер са сключени така, че реално не може да се измери тяхната ефективност.

Хохегер беше осъден за лъжесвидетелстване в родината си. В свое интервю той обяви, че фирмата на Моника Станишева е получила повече от 270 000 евро от парите от двата проекта.
Заради това от ГЕРБ я обвиниха в конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови