Quantcast

Проф. Георги Близнашки: Станишев си тръгна, за да остане

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2014 в 08:58 5440 3

Проф. Георги Близнашки

Оставката на Станишев беше подадена по много странен начин. Моят коментар е, че той си тръгна, за да остане. Той ще направи всичко възможно, за да контролира събитията оттук нататък или казано простичко - да дърпа конците. Той има вече и своя потенциален приемник... Това е замисълът на Станишев. Дали ще му се отдаде, трудно е да се каже.

Това коментира пред OFFNews проф. Георги Близнашки, бивш член на БСП и председател на Инициативния комитет за провеждането на референдум по изборни въпроси.

Той обясни, че до голяма степен изборът на нов председател на партията е предопределен. „Подозирам, че това ще бъде Драгомир Стойнев“, каза Близнашки. Според него, въпреки че се лансират и други имена за поста, шансовете на останалите са минимални.

Проф. Близнашки смята, че изборите за БСП ще бъдат катастрофални, независимо дали партията ще се яви с нов лидер или не. „Очаквам неблагоприятен развой на събитията за бившата комунистическа партия. Няма време за промяна на политическия курс, това е проблемът. Който и да застане начело на партията, той няма време да покаже друга физиономия, друг стил на работа, друг тип политика“, обясни той и допълни, че се надява на „по-благоприятна“ ситуация в следващия парламент, който да гласува провеждането на референдум с въпросите за това да има ли задължително гласуване и дали изборите да са електронни.

По отношение на отхвърленото от 42-то Народно събрание предложение за произвеждане на референдум, Близнашки обясни, че след изборите ще се търси друго решение. „Дано да е благоприятно съотношението на силите в следващото Народно събрание – партиите, които бяха в опозиция досега и подкрепяха нашата кауза, да имат мнозинство. Това идеята“, каза професорът по конституционно право.

Той отрече с него да е разговаряно за поста на служебен премиер и коментира слуха така: „Това не е моята сфера“. Според Близнашки президентът трябва да помисли за авторитетни фигури в служебното правителство, което да вдъхва доверие в обществото, че ще бъде в състояние да произведе честни и свободни избори. „Това е основната му задача. И, разбира се, да не се допусне задълбочаване на финансовата криза. Колкото и да е ограничено едно служебно правителство, има лостове то да се справи с тази задача“, каза още Близнашки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2014 в 15:31

той не си ли осигури място в Конституционния съд, че още се напъва? Така и не разбирам довчерашен член на БКП, БСП, нар. представител на БСП, знам от личен контакт, не е кон с капаци, не е комунист, по скоро е социалист, или пак поне беше такъв, до преди 4 год. Сега от какви политически позиции говори? Е, това не ми е ясно. Или от собствен интерес.

08.07 2014 в 11:05

Не Георги, по-точно е да се каже "Станишев си тръгва (!!), за да остане станишевщината". Станишевщината е проказата и проклятието за България. За какво става въпрос: 1. разсипани структури на партияата - един от ефектите на това е, че партията не може да се противопостави на номенклатурните плъхове в ръководтсвото й и да я изчисти от тях. 2. Твърда връзка през Станишев с олигархични кръгове и най вече с тези на ДПС, от които няма обвързване. 3. Ликвидиран експертен потенциал в БСП с цел да не се муат тръни в колелата на далаверата. 4. БСП да присъства във властта с гласовете на твърдия електорат, който се насъсква (и с това се принизява до нивото на кучето на Павлов) чрез системен остракизъм срещу ГЕРБ (впрочем, ако не е ГЕРБ ще се намери друг обект). Това положение трябва да остане за станишевщината непроменено

08.07 2014 в 10:58

Дали пък и него не го тръгнаха руските интереси.