Проект: 120-те лева добавките за пенсионерите остават поне 6 месеца. Минимална работна заплата 710 лв.

"Бюджет 2022 ще бъде внесен на 17 декември", прогнозира финансовият министър

Ружа Райчева 01 декември 2021 в 13:49 7596 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Служебният финансов министър Валери Белчев

Предлагаме увеличение на минималната работна заплата на 710 лв., малко повече от договореното от партиите. Майчинството през втората година от 380 лв. се качва на 650 лв. Предлагаме абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде запазена поне на сегашните ѝ нива и след отпадането на COVID-19 мерките. Това би означавало средно увеличение от 84 лв. на пенсионер.

Това обяви финансовият министър Белчев по време брифинг в Министерски съвет (МС) днес, като изненадващо съобщи, че служебният кабинет е готов с "базовия сценарий" на бюджета за 2022 година. Цитираните по-горе предложения са заложени в този проект, който се очаква да бъде внесен в МС на 17 декември, а след това - да бъде обсъден от парламента.

"Планираме да запазим всички анти COVID-19 мерки за период от поне 6 месеца, така че каквото и да ни струва, твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не намалява. Запазваме 120-те лева на първо време за шест месеца, оттам нататък ще видим", каза Белчев.

По думите му от МС не са се "бъркали" в политики, не са предвиждали структурни промени, нито орязване на кадри:

"Просто предлагаме една социална защита на населението предвид факта, че икономиката, въпреки всички кризи, не пострада чак толкова много. Много се говори за инфлация, тя действително се засили, но все още е в рамките на допустими граници."

Според Белчев над 750 000 души в страната работят на минимална работна заплата (МРЗ) в момента:

"650 лв. на месец са крайно недостатъчни, за да се издържа едно домакинство. Затова предлагаме увеличение в следващия държавен бюджет на 710 лв. за МРЗ. Политическите партии се обединиха около 700 лв., но ние смятаме да предложим малко повече."

Той заяви, че финансовото министерство предлага и увеличение на детските надбавки, както и прагът за правото на получаване им. Очаква се всеки гражданин с доход до 510 лв. (на член от семейството - б.р.) да има право на детски надбавки, което означава увеличение от 20%. 

"По изчисленията ми това ще засегне около 120 000 деца в България. Значително увеличаваме майчинството за деца между 1- и 2-годишна възраст. От 380 лв. се качват на 650 лв.", обяви Валери Белчев. (Повишението вече е факт, от 1 октомври, но само до края на годината. - б.р.)

Финансовият министър заяви, че базовият сценарий на бюджета вече е приготвен тази седмица. Сега предстои изчисление на приходите и разходите, което ще приключи петък, а понеделник ще започне разписването на Закона за държавния бюджет за 2022 г. 

"Това ще отнеме около седмица и от следващия понеделник почваме обсъждането с всички бюджетни структури – общините и фискалния съвет. На 16 декември по план смятаме да поканим Националният съвет за тристранно сътрудничество,  след което, живот и здраве, моментално на 17 декември ще внесем формалния документ за бюджета в МС". 

От изказването на министър Белчев не стана ясно под каква форма ще се начисляват 120-те лева към пенсиите – на увеличение или на добавка. Не е ясно как 120-те лева ще се дават още 6 месеца на заложената и без това актуализация на пенсиите от 25 декември 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови