Президентът смени още двама посланици

Главният секретар на МС Красимир Божанов заминава за Словения, зам. външният министър в служебния кабинет Костадин Коджабашев - за Ватикана

OFFNews 09 юни 2023 в 10:39 1614 0

Костадин Коджабашев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Костадин Коджабашев

Две смени на посланици на България направи президентът чрез укази, обнародвани днес в Държавен вестник.

Те са във Ватикана и Словения.

За Светия престол заминава зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев в служебния му кабинет с премиер Гълъб Донев. От поста е освободен Богдан Паташев.

От посланическото място в Словения си отива Младен Червеняков. На негово място за Любляна заминава Красимир Божанов, главен секретар на Министерския съвет.

Красимир Божанов е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 12 г. е работил в МВнР. Изпълнявал е длъжности в дирекциите "Международно право" и "Правна", която оглавява в продължение на 4 г., заема и дипломатическа длъжност в Постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Притежава дипломатически ранг "съветник" от 2012 г.

От 2016 г. е шеф на дирекция "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет. От 2021 г. изпълнява функциите на главен секретар на МС. Председателствал е различни формати в областта на публичната администрация по време на Българското председателство на Европейския съюз.

Костадин Коджабашев е роден на 5 март 1962 г. в Смолян. През 1989 г. постъпва в МВнР, където работи като експерт в отдел "Латинска Америка" и управление "Международни организации", началник отдел "Латинска Америка" в управление "Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия", зам.-началник и и. д. началник на управление "НАТО и въпроси на сиryрността", началник отдел "Латинска Америка" в дирекция "Америка".

През годините Костадин Коджабашев заема постовете аташе в посолството ни Лагос, Нигерия; трети и втори секретар в посолството в Хараре, Зимбабве; първи секретар и съветник в посолството ни в Рим, Италия, както и зам.-ръководител на мисията; съветник и пълномощен министър в дипломатическата ни мисия в Мадрид, Кралство Испания, и зам.-ръководител на мисията.

От 2009 до 2012 г. е назначен за генерален консул на България във Валенсия, Кралство Испания, след това до 2016 г. заема поста извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания и Княжество Андора.

От края на 2016 г. до началото на 2019 г. е генерален директор на Генерална дирекция "Двустранни отношения" в МВнР.

Преди дни бяха обнародвани указите за още два посланически смени - в Молдова и Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !