Последни дни на Румяна Бъчварова като посланичка в Израел

Александра Маркарян 05 юни 2023 в 17:28 10215 1

Румяна Бъчварова

Снимка БГНЕС, архив

Румяна Бъчварова

Румяна Бъчварова освобождава посланическия пост в Израел и на нейно място за Тел Авив заминава Славена Гергова.

Двата указа на президента – за освобождаване и назначаване – ще бъдат обнародвани утре в Държавен вестник.

Досегашната директорка на Дирекция „Европейски въпроси“ в Министерството на външните работи и бивша българска посланичка в Тунис Славена Гергова ще заеме поста в момент, когато името на предшественичката ѝ е замесено в скандал в Израел.

Смяната на Бъчварова не е следствие от него. Тя беше обявена в началото на април с мотив изтичане на мандата, който тя изпълнява от 2019 г.

През последната седмица израелски медии писаха, че Бъчварова – началничка на кабинета на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, а след това вицепремиер и вътрешен министър във втория му кабинет – е била остро критикувана, защото не е уважила конференция за Холокоста и България, организирана на високо ниво в Израел.

Миналия петък информация по този въпрос публикува Еврейската телеграфна агенция (ЕТА) под заглавие „Посланикът на България в Израел е критикуван за това, че е пропуснал конференция за историята на Холокоста“.

„Българската посланичка в Израел не участва в конференция за историята на Холокоста в България миналата седмица, което според организаторите показва опитите на нейното правителство да потули тази история“ – пише ЕТА.

Говорител на посолството е коментирал пред агенцията, че посланик Румяна Бъчварова е получила покана да отправи поздравление към участниците в конференцията „в последната минута“ и „реши, че е добре разговорите и дискусиите да останат на експертно историческо ниво без каквото и да било политическо присъствие или участие в тях“.

Домакини на тридневния форум, озаглавен „Преследване и сътрудничество, спасяване и оцеляване: Нови перспективи по отношение на България и Холокоста 80 години по-късно“, бяха Световният център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“, създаден от Кнесета (парламентът на Израел), Университетът „Бар-Илан“ и филмовият архив на Тел Авив. Той се проведе между 22-ри и 24 май.

Критичен момент, свързан с историята на Холокоста и страната ни, е имат ли цар Борис III и правителството на Богдан Филов роля в депортацията към лагерите на смъртта на 11 343 евреи от администрираните тогава от Царство България територии на Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот.

Официална България е категорична, че отговорът е НЕ.

На друго мнение е историкът и адвокат Менахем Розенсафт, изнесъл основната реч на конференцията.

"Ужасната и неподправена истина, че българското правителство на цар Борис III - а не нацистка Германия - е събрало 11 343 евреи от Македония, Тракия и Пирот и съзнателно ги е изпратило да бъдат убити в Треблинка, е историческо събитие, което не се нуждае от изясняване", заявява той пред Еврейската телеграфна агенция.

"Отказвайки дори да поздрави участниците в конференцията, посланик Бъчварова, може би действайки по заповед, изглежда възнамерява да продължи замазването на историята от страна на нейното правителство, като отказва да признае, че на съвестта на България тежи смъртта на тези 11 343 евреи", добавя Розенсафт, който е и асоцииран изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес.

Организаторът на събитието Джаки Комфорти, автор на книгата "Откраднатият разказ за българските евреи и Холокоста" (2021 г.) и режисьор на филм за това как България е попречила на Хитлер (спасявайки евреите от старите предели), определя пред ЕТА подхода на Бъчварова към историята като "пропаганден". Той добавя, че в българските "неонацистки кръгове" често може да се прочете, че "евреите не са благодарни, че са били спасени".

Комфорти казва още, че Бъчварова е била поканена да даде обратна връзка на публиката за негов филм за тази история, докато той е бил в процес на създаване. "Тя каза, че няма да дойде, защото това е антибългарско събитие", каза Комфорти.

Случилото се имаше съвсем различен прочит в България. Официален коментар от Външно министерство за него няма, но има такъв от съветника там и доцент в БАН Спас Ташев. Във Фейсбук той написа:

„Маргиналното плюене по България продължава!

Част от споменатите в материала лица чрез тенденциозен подбор и прочит на едни факти и съзнателното премълчаване на други, правят изкривяване на Холокоста и оневиняване на нацистка Германия. Застъпените тук тези напълно съвпадат с доктрината на БКП по въпроса за спасяването на българските евреи, в наши дни доразвита до твърдението за "оцеляване", станало едва ли не случайно! Целта им е България да бъде осъдена с всички последици от това. Белградските марионетки в Скопие още преди 15 години обсъждаха завеждането на съдебен иск срещу България“.

С възмущение днес Организацията на евреите в България "Шалом" категорично отхвърли твърденията за обсъждан иск срещу България и в своя позиция ги нарече "лъжливи" и "манипулативни".

В текста ѝ се казва:

Организацията на евреите в България “Шалом”, представляваща над 5000 български граждани от еврейски произход, правоприемник на еврейската Консистория от 1948 г. и призната от всички международни организации за представител на българските евреи, през изминалата една година е обект на безпрецедентна злонамерена кампания, целяща дискредитирането и уронването на авторитета на организацията.

Силно сме разтревожени от факта, че през последните месеци тази клеветническа кампания намира сериозна институционална подкрепа.

Според последното лъжливо обвинение усилията на организацията за съхранението паметта за Холокоста и съдбата на евреите под българско управление, в годините на Втората световна война, са продиктувани от користни мотиви и целят предявяване на материален иск в размер на над 100 милиона евро към българската държава.

Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има каквито и да било материални претенции към българската държава, свързани с периода 1940 – 1944 година. Напомняме, че още през 1946 г., на парижката мирна конференция, представители на българската еврейска общност заявяват своята категорична позиция срещу изплащането на материални компенсации на българските евреи. Тази позиция е препотвърдена многократно през изминалите години.

Организацията на евреите в България “Шалом” няма да допусне и трети страни у нас и в чужбина да претендират за каквито и да било материални претенции към българската държава, касаещи съдбата на евреите в годините на Втората световна война.

Организацията на евреите в България „Шалом“ е доказала себе си като бореща се за развитие на българското общество и ние винаги ще виждаме нашите цели към подобряване на обществото и борбата с антисемитизъм, дискриминация и човеко-ненавистни идеологии, а не свързани с материални блага.

В същото време, ние няма да престанем да отстояваме истината за случилото се през този най-мрачен период от човешката история:

1. Българските евреи са спасени от сигурна смърт благодарение на обединените усилия на гражданското общество и лидерите на Българската православна църква. Ние помним и няма да забравим героичния подвиг на българския народ, опълчил се срещу човеконенавистната нацистка идеология.

2. Българската държава, в лицето на цар Борис III и правителство на Богдан Филов, са били проводник на човеконенавистната нацистка идеология и приемането в края на 1940 г. от XXV-тото ОНС на позорния Закон за защита на нацията, в резултат на което близо 50 хиляди български граждани от еврейски произход са подложени на гонение и репресии.

3. Над 11 хиляди евреи от новоприсъединените територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот са депортирани от българските власти в нацистките лагери на смъртта, където всички, с изключение на 12, биват безмилостно убити.

Организацията на евреите в България “Шалом” ще продължи на настоява българската държава да поеме морална отговорност за причинените страдания на евреите под българско управление в годините на Втората световна война, включително и депортарцията на евреите от новоприсъединените територии.

Ние няма да допуснем тази част от историята да бъде използвана с користни цели и да бъде обезличен приносът на българския народ и на истинските спасители на българските евреи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

05.06 2023 в 21:19

Всъщност, към онзи момент, България е администрирала тези области. По нареждане на нацистка Германия.

Те не са били част от царство България.

Хората там не са били поданици на царя на България.

Царят и официалните ни власти не са имали "полезен ход" в тази ситуация.

Също, към онзи момент, концлагерите на смъртта не са били явно и не се е знаело, че те съществуват, за да избиват хора в тях.

Водели са се трудови лагери.

Пращане на хора в такива трудови лагери към онзи момент не е било престъпление по силата на тогавашните международни закони.

Факти.

Друго е да съдим от сегашна гледна точка.