Премиерът на Северна Македония идва в София

OFFNews 24 януари 2022 в 06:46 1392 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Северномакедонският министър-председател Димитър Ковачевски и българският премиер Кирил Петков при посещението му в Скопие.

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига на посещение в София днес, по-малко от седмица след визитата на българския му колега Кирил Петков в Скопие.

Ковачевски ще бъде посрещнат на площад "Св. Александър Невски" в 16:00 часа, , съобщи правителствената пресслужба.

Заедно с Кирил Петков ще положат венци пред Паметника на Незнайния воин.

На 25-и двете правителства ще проведат съвместно заседание в резиденция "Бояна". 

България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

По време на визитата на премиера Петков в Скопие България обяви, че признава Република Северна Македония под краткото ѝ име - Северна Македония. Скопие изпрати нота до ООН, в която пише, че държавата няма никаква териториални претенции. Така от въпросите за разрешаване между двете страни, дефинирани като 5+1, отпада един. Остават: преодоляване на говора на омраза към България и българите, работата на историческата комисия и реабилитиране на жертвите на комунизма с българско самосъзнание. Спънка в разговорите може да е добавената на последния КСНС точка, че правата на българите трябва да бъдат записани в конституцията. Според дипломатически източници на срещата е получено обещание, че това ще бъде отразено в нормативната база, защото за конституцията е необходимо 2/3 мнозинство, каквото управляващата коалиция в Скопие няма.

В изпълнение на поетите ангажименти миналия петък със заповед премиерът Петков създаде договорените в Скопие четири междуведомствени работни групи за сътрудничество със Северна Македония, начело с ресорните министри и вицепремиери.

В групата за сътрудничество в областите икономика, търговия и иновации съпредседатели са вицепремиерите на икономика и индустрия Корнелия Нинова, на финансите Асен Василев и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. В състава ù влизат служители от министерствата на икономиката, на иновациите, на земеделието, на външните работи и от МС.

Съпредседатели на групата по инфраструктура, транспорт и свързаност са вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов и министрите на транспорта Никола Събев и на енергетиката Александър Николов. Освен от ресорните министерства членове на групата са представители на Външно министерство и администрацията на Министерския съвет.

В групата за европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона съпредседатели са вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова и министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Срещата на премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски в снимки

В работната група по култура, наука и образование и младеж съпредседатели са министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърите на културата Атанас Атанасов, на туризма Христо Проданов и на младежта и спорта Радостин Василев.

Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски вече са обсъдили по телефона подготовката на предстояща официална визита у нас на държавния глава на Република Северна Македония, съобщиха междувременно от „Дондуков“ 2. Телефонният разговор е бил по инициатива на президента Стево Пендаровски, който е поздравил Румен Радев за встъпването му в длъжност за втори мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови