Предпоследно: Плевнелиев все пак ще прави служебно правителство

Владимир Йончев 09 декември 2016 в 16:58 10218 7

Президентът Росен Плевнелиев все пак ще назначи служебно правителство, въпреки нежеланието си и въпреки краткия срок, в който то ще действа.

Очаква се това да стене на 14 декември, сряда, но решението не е взето окончателно.

Най-вероятно министър-председател ще бъде Росен Кожухаров, който сега е главен секретар на президента. Кожухаров беше фаворит за поста веднага след оставката на Бойко Борисов, когато изглеждаше, че служебното правителство ще има по-дълъг мандат. Президентът обаче реши да заложи на възможността да се състави правителство в рамките на този парламент. В това време вече е започнала процедура за назначаването на Кожухаров на друга длъжност и към момента не е ясно дали той ще предпочете краткото премиерстване пред дългосрочната професионална кариера.

Принципно е взето решение министрите да бъдат предимно сегашните съветници на президента и хора, които са били министри в предишните две служебни правителства. Към момента обаче разпределение на постовете не е направено. Президентът не говорил с евентуалните си избраници и имената, които се въртят в медиите са само спекулации по пътя на логиката, което не значи, че не са твърде вероятни.

Причината Плевнелиев да се откаже от надеждите си, че няма да му се налага да прави трето правителство, е растящото недоволство на ГЕРБ, че заради забавянето на президента в очите на избирателя изглежда, че ГЕРБ са се вкопчили във властта и правят всичко възможно да удължат мандата си. Истинското им желание било точно обратното - колкото се може по-бързо да се освободят от властта и да започнат да работят в предизборен режим.

Повратната точка в настроенията в ГЕРБ е бил моментът, в който е станало ясно, че Патриотичният фронт няма да може да състави правителство и дори няма да получи мандат.

След решението третият мандат да отиде при Реформаторския блок, няколко дни е имало двоумение дали с процедурни забавяния даването и връщането на мандата да се разтяга до Коледа и да се обяви, че времето за нов кабинет е твърде кратко. ГЕРБ обаче се реагирали остро на тази хипотеза и убедили президента, че незаслужено страдат от този сценарий.

Решението обаче още не е окончателно, тъй като и другата теза има много подържници, а нито Плевнелиев, нито съветниците му искат да се ангажират с правителство за 20 работни дни. Днес лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че въпреки решението на РБ да върне мандата, СДС продължава да настоява, че трябва да се направи опит за съставяне на правителство.

Президентът ще връчи мандат на Реформаторския блок в понеделник. Вече е 100% ясно, че РБ няма да е в състояние да формира правителство, но в техните ръце е дали да върнат мандата веднага или да протакат една седмица. Ако това стане, обясненията, че не е сериозно да се прави правителство навръх Коледа, започват да изглеждат все по-достоверни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

6

Какавидков

10.12 2016 в 00:06

Който и да е е свършил добра работа.
Ние самодоволната кисело-селяндурска мутра на оная мешка агент Иван я щеме да я видиме че провокира вомитос дархореа

13273

2

Владимир Йончев

09.12 2016 в 17:33

Доколкото знам не е лично Меркел, и не е на Баце, но географската посоката е правилна.
 
X

Елена, която върна наградата