Правната комисия отхвърли поредния опит на 'Възраждане' да отмени зеления сертификат

Йорданка Веселинова 16 февруари 2022 в 17:51 2316 0

Снимка OFFNews

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси отхвърли поредния опит на "Възраждане" да отмени зеления сертификат.

Този път партията на Костадин Костадинов опита да изпълни основното си обещание с проекторешение за задължаване на здравния министър да отмени документа.

Очаквано предложението не събра подкрепа и беше отхвърлено с 2 гласа "за", 7 "против" и 3 "въздържал се" (ИТН и ДПС). 

Проекторешението, в което "Възраждане" настояват Асена Сербезова да издаде заповед, с която да отмени зеления сертификат в страната, е внесено в 31 януари - няколко седмици след въвеждането на документа за депутатите и последвалия протест и опит за щурм на парламента. В края на месеца - на 26 януари, зеленият сертификат стана задължителен за сградите на НС, като очаквано "Възраждане" бойкотираха изискванията. На 3 февруари ПГ на "Възраждане" успя да сезира КС за документа - с подкрепата на ИТН и ГЕРБ-СДС, а днес обявиха и втори протест и опит за български "Конвой на свободата".

На днешното заседание на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев от ПП контрира искането на "Възраждане" с аргумента, че така би се нарушил конституционният принцип за разделение на властите. Тази теза подкрепи и Атанас Славов от ДБ, който обясни, че такива промени могат да бъдат направени през Закона за здравето.

Вносителят на предложението Петър Петров пък иронично отбеляза, че могат да преформулират предложението си като "проект за решение за налагане на мораториум върху заповедта на здравния министър за въвеждане на зелен сертификат". С това си изказване той припомни мораториума върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители, който бе гласуван от управляващите по предложение на ГЕРБ-СДС.

Ива Митева от ИТН заяви, че всеки трябва да си знае правомощията:

"Ако тръгнем да отменяме заповеди на министъра на здравеопазването, то за пореден път ще бъдем смешни", бе категорична тя и припомни, че същото предложение са имали и ГЕРБ-СДС, но го изтеглиха непосредствено преди заседанието на правната комисия, която трябваше да го гласува

Цветан Енчев от ДПС отбеляза, че "не може по неконституционен начин да се издават заповеди".

Зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов заяви, че единствената цел на зеления сертификат и въвеждането на останалите мерки е ограничаването на разпространението на коронавируса. Той подчерта, че предложения за затягане или отхлабване на мерките се правят от главния държавен инспектор.

Петров пък го обвини, че си измива ръцете, а зам.-министърът го контрира, цитирайки Закона за здравето - в частта за ролята на главния държавен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!