Правителството даде 151 млн. лв. за нов облик на центъра на София

OFFNews 21 февруари 2018 в 11:03 8587 4

Правителството даде 151 млн. лв. за ремонти на Графа, Славейков и около Александър Невски

Правителството отпусна 151 млн. лв. безвъзмездно финансиране за реконструкция на централната градска част.

София ще получи средства за цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 дка територия в централната градска част, цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, заедно с пл. „Славейков“ и съседни улици, както и градинката на „Св. Седмочисленици“, цялостна реконструкция на зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, частта пред Народното събрание.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза пред журналисти в Министерския съвет, че с тези средства в следващите 2 години трябва посочените места ще бъдат напълно обновени.

Общата стойност на четирите проекта, сред които е и този за столичния градски транспорт, е 173.5 млн. лв., като съфинансирането от страна на Столична община е 23 млн. лв. 

„Изключително важен проект за града и подобряването качеството на въздуха е вторият етап от проектът за интегриран столичен градски транспорт. Той включва цялостно обновяване на линията на трамвай №5, като изключим частта около Руски паметник, която беше реконструирана скоро, нови спирки. Първите спирки с видеонаблюдение ще бъдат по линията на трамвай №5, а също така и приоритизация на трамвая пред останалия транспорт - на всички светофари, през които преминава трамвай №5 ще има възможност да се дава предимство на трамвая. Това със сигурност ще увеличи скоростта на трамвая. Разбира се, ще има и изцяло нови мотриси. Процедурата за закупуване на трамваите приключи. В момента има обжалвания в съда“, каза Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Тя припомни, че ще бъдат купени 13 нови трамвая, като част от тях трябва да бъдат доставени до края на годината.

„Ще бъде изцяло реконструирана и линията по ул. „Каменоделска“. Това са 25 км нови трамвайни релси и очакванията ни са това да подобри качеството на обслужване и близо 1.6 млн. пътувания в повече да се осъществяват годишно в тези трамваи. Не по-маловажни са другите два проекта – за социална интеграция“, посочи столичният кмет и уточни, че те са на стойност 2.5 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови