ПП предлага бонуси за хора, подали сигнал за данъчни измами

OFFNews 31 май 2022 в 10:21 2218 3

Искрен Митев

Парични бонуси за хора, подали сигнали за данъчни нарушения, обмислят управляващите. Ако някой подаде сигнал за укрити данъци и те бъдат събрани, в рамките на месец ще получи 10% от сумата, постъпила в хазната.

Засега предложението е на ниво проектозакон - част от мерките срещу инфлацията. Целта е да се повиши събираемостта от данъци, обясни днес в интервю за Нова телевизия депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

Проектът е бил обсъден с работодателите по време на тристранния съвет вчера. Те се изказали ласкаво за него, посочи Митев. По думите му обаче това е само проект, който трябва да се доизработи, тъй като крие рискове - например за да не насърчава доносничество. Предстои да се уточни и кое би се приело като доказателство при приемането на сигналите.

За подаващите сигнали едната хипотеза е осигуряване на анонимност. Но при фалшиви сигнали ще се носи отговорност - ако едно лице е подало три фалшиви сигнала, по които няма резултат, за него ще има финансова санкция, посочи депутатът.

Предвижда се минимален праг за търсените суми - укритите данъци трябва да са над 3000 лева. 10% от несъбраните данъци ще бъдат дадени на подалия сигнала, след като бъдат събрани в рамките на месец след постъпването им в хазната.

Очакваният ефект в е бюджета да постъпят стотици милиони от този вид насърчаване на изсветляване на икономиката.

ПП и евролибералите

Искрен Митев коментира и темата с европейската политическа принадлежност на ПП. Сега младата партия не членува в нито едно от политическите семейства и групи в Европейския парламент. Вчера премиерът Кирил Петков трябваше да се срещне с групата на "Обнови Европа" - евролибералите, чийто дългогодишен член е ДПС.

Мисля, че ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство - така отговори народният представител на въпрос дали биха били част от "Обнови Европа". „Ако се сформира ново европейско семейство и ние сме част от него, България и „Продължаваме Промяната” ще имат своята дума”, заяви Митев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

3

Октим

31.05 2022 в 12:55

Не се учудвам! След като всеки знае как в България се “печелят“ пари, как се урежда човек за всичко важно в живота и по какъв начин се прави най-успешна кариера ...

12073

1

IvanofRumen

31.05 2022 в 11:17

Това ми напомня на онези години на доноси и доносници.
 
X

Подкастът на OFFNews