Политико: ''Продължаваме промяната'' може да се присъедини към евролибералите

Георги Ангелов 25 май 2022 в 12:39 5833 2

Снимка ЕК

Кирил Петков

Министър-председателят на България Кирил Петков планира да присъства на срещата на политическите лидери на групата "Обнови Европа" в понеделник, което е силен знак, че неговата партия '"Продължаваме промяната" се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво. Това съобщи европейското издание на Politico, като се позовава на източници от европейския центристко-либерален алианс. 

Срещата в понеделник е предварителна среща на политици от европейското политическо семейство, която се провежда преди Европейския съвет. В нея участват национални лидери като френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте, премиерът на Белгия Александер Де Кро, премиерката на Естония Кая Калас, както и европейските комисари, които са членове на политическото семейство на Рене, като Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Според източници на OFFNews Петков е поканен да присъства на срещата, "като гост". 

Стефан Сежурне, лидерът на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, "ухажва" Петков, откакто българският новак изненадващо спечели изборите в края на миналата година с антикорупционна платформа, пише Politico. Петков обсъди възможността да се присъедини към групата със Сежурне през януари по време на пътуване до Брюксел, по време на което се срещна и с двамата лидери на Зелените.

Една основна пречка пред членството на българския лидер обаче все още не е изчистена: фактът, че в "Обнови Европа", членува Движение за права и свободи (ДПС), чийто депутат Делян Пеевски Вашингтон е санкциониран по закона "Магнитски". ДПС многократно е обвинявана в корупция и Петков е изразявал безпокойство от факта, че то остава в "Обнови Европа". ДПС има трима евродепутати в групата на демократите и либералите в Европейския парламент. 

Междувременно, депутатът от ДПС Станислав Анастасов се оплака в Народното събрание: "Кирил Петков ме привика... след което той ми каза "аз ще Ви оправя".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6142

1

Кокорчо

25.05 2022 в 15:47

Либераст до либераста.