Минималната заплата няма да се вдига пак тази година, синдикатите с резерви към мерките на кабинета

OFFNews 30 май 2022 в 17:45 2159 2

НСТС

Снимка Архив - БСК

Национален съвет за тристранно сътрудничество

Голяма част от мерките на правителството бяха подкрепени и от работодателите, и от синдикати, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг в Министерския съвет след  съвместно заседание с Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който бяха обсъдени антикризисните мерки.

Василев заяви, че минималната заплата няма да бъде повишавана, защото е абсолютно неразумно в рамките на година да се променя основен параметър, а инфлацията е с 4% по-висока у нас в сравнение със средноевропейската по данни на Евростат. 

"Беше обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли, съответно и от 1 октомври. Основният пакет мерки са насочени към източниците на инфлация, които са по линия на вносните горива - газ и петрол, както и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цената на зърното на международните пазари и торовете", посочи Василев.

От КНСБ отново настояха минималната заплата да бъде увеличена на 760 лева, за да "продължим да поддържаме съотношението със средната". 

Според тях хората от бизнес сферата не са получили никакво увеличение на средствата от началото на годината, докато частният сектор е повишил възнагражденията с 11%.

От конфедерацията смятат, че няма как да се постигне ефектът, който се цели при някои от мерките. Като пример дадоха диференцираната ставка за хляба на 0%. "Няма да има намаление на крайната цена. Настояваме да бъде намален общия ДДС от 20 на 15%. Настояваме за широка обществена дискусия за данъчната система", допълни Любослав Костов от КНСБ. 

Васил Велев от АИКБ обясни, че има два проблема, единият от които е високата инфлация. По думите му в България тя е два пъти по-висока от средноевропейската. Според ЕК за годишна база тя е 11,9% спрямо предходните 12 месеца.

"Първият фактор, който води до това, е цената на енергията за предприятията", посочи Велев. 

Председателят на АИКБ каза още, че ако синдикатите се борят за по-голяма минимална заплата, то от АИКБ искат по-голяма средна заплата. 

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков обясни, че максималният осигурителен доход ще се увеличава в бъдеще, но предвидимо.

"Работим върху формула за вдигането му, която ще бъде ясна до края на годината. Работи се за това дали новите пенсионери да имат добавка от 60 лева, или не", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

30.05 2022 в 19:39

Не се вижда бе пич, само се хабиш.
Ти май си от "полезните идиоти", не от платените като Сашка. Тя като спре да се вижда си сменя името, щото иначе няма копейки.

2073

2

Johnny B Goode

30.05 2022 в 19:02

Денимчо, смени името, че не се видждат бисерите дето ги изтропваш.

 
X

Да помогнем на украинските деца!