Последно: Емблематичната сграда на СДС в София е за Европейската прокуратура

OFFNews 12 октомври 2022 в 12:15 2137 1

Сградата на ул. Раковски 134

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Сградата на ул. Раковски 134 в София.

Емблематичната сграда на СДС на столичната ул. "Раковски" 134 става дом на Европейската прокуратура, реши Министерският съвет днес и така сложи край на споровете.

В момента в нея се помещават офисите на СДС, НФСБ и "Воля". Последните две формации вече не са парламентарно представени.

"Сградата е с акт за държавна собственост и сега е под разпореждането на областната управа. Има съвсем малка частна собственост на партера. Сградата на "Раковски 134" е достатъчно добра да бъде настанена Европейската прокуратура, за да може да работи по проблемите у нас", обяви служебният регионален министър Иван Шишков.

Предстои зданието да бъде предадено за стопанисване на Висшия съдебен съвет, който да я използва за нуждите на европейските прокурори в България.

"Настоящото ръководство на Министерството на правосъдието дефинира важността на това да осигури самостоятелна сграда за дейността на европейските делегирани прокурори. Важността произтича от това, че това ще покаже пред международните институции облика на България и стремежа да се продължава борбата с корупцията", заяви зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По думите ѝ след предоставянето на сградата предстои да ѝ бъде направен ремонт.

По-късно от решението на МС стана ясно, че имотът включва терена и административната сграда, построена в него и е с площ 346 кв. м. 

След като се разбра за идеята, представители на СДС излязоха на протест и настояха да запазят поне един от етажите на сградата. Днес Шишков обаче не каза дали искането ще бъде удовлетворено и прехвърли топката на областната управа, която се занимава с партийните централи.

През февруари, когато стана ясно, че СДС губи сградата, бе съобщено, че партията напуска помещенията заради ремонт. 

"Отсега ръководството знае, че не е вярно, сградата ще бъде ремонтирана, но СДС изобщо няма да се върне там. Това може да се счита като най-големия "успех" на председателя Румен Христов – загубата на дома на седесарите, на храма на демокрацията – "Раковски" 134, обяви обаче Дончо Златев.

Златев нашумя след искане СДС да напусне коалицията с ГЕРБ, което той внесе в качеството си на член на НИС на СДС и представител за Югоизточна България в Националния изпълнителен съвет на партията. Последва отлюспване на неудобните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

12.10 2022 в 14:07

Приветствам!

"В момента в нея се помещават офисите на СДС, НФСБ и "Воля"."
Тези политически трупове, ако искат офиси, да попитат за свободни помещения на Малашевските гробища.Особено СДС, които предадоха надеждите демократичната общност и пристанаха на Бай Х!