Политическите коментари за ракетите в Полша

Йорданка Веселинова 16 ноември 2022 в 11:39 1104 1

Архив

Снимка parliament.bg

Народното събрание

Парламентарните групи в 48-ото Народно събрание излязоха с първи коментари за падналите в Полша руски ракети. По-късно днес ще бъдат изслушвани и службите за сигурност. Междувременно служебният премиер Гълъб Донев обяви, че свиква Съвета по сигурност.

Вчера от "Демократична България" излязоха с позиция, с която осъждат агресивни действия на путинова Русия срещу Украйна и нейната цивилна инфраструктура, достигнали и до българския съюзник в ЕС и НАТО, Република Полша. Според ДБ двете ракети, достигнали полската територия, са поредното доказателство за престъпните действия на Русия и на Владимир Путин. Според обединението случилото се в Полша поставя  под силен и непредвидим риск сигурността в цяла Източна Европа. ДБ още вчера призова служебния кабинет, президента и останалите политически партии да изразят солидарност с Полша.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС заяви, че към този момент няма опасност за България. "Преди да изразяваме притеснения, трябва да се установят фактите", добавя той. По думите му сега трябва да се установи траекторията на ракетите, а след това да се правят коментари.

"Когато сме наясно с цялата фактология, тогава може да се направят и по-категорични изявления дали ще има среща, свикана по член 4 от Вашингтонския договор или обсъждания оттам нататък", заяви Митов.

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" настоя служебното правителство да побърза и да избере български посланик в НАТО. По думите му в ситуации като днешната е изключително важно страната да има директна връзка с такива институции.

Джейхан Ибрямов от ДПС обяви, че партията се обявява за мирно разрешаване на конфликта и застава на страната на Украйна. По повод ракетите в Полша той бе лаконичен и отбеляза, че сега българските власти разполагат с оскъдна информация. Той призова да не се бърза с коментарите преди да бъдат изслушани службите. Това ще се случи следобед на закрито заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че към този момент е рано да се дават мнения и оценки. Той допусна, че става въпрос за украинска ракета, паднала случайно.

"Не мисля, че в момента да бием камбаната и да казваме, че това е повод за тревога . По-скоро изглежда като инцидент", заяви Янев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че нямало смисъл да се изразява солидарност за една заблудена украинска или руска ракета.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на брифинг в парламента, че това е още един повод за тях да настояват за прекратяване на огъня от двете страни, за започване на дипломатически разговори и за установяване на мир. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

1

Бай Пешо от Перни 6

16.11 2022 в 13:15

Мненията са представени като крива на чуждопоклонничество, започва с ДБ поклонили се до земята и се приключис Възраждане напълно не подкрепящи американския слугинаж.