Подуправител на БНБ обвиняем - не спрял "източването" на КТБ

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2014 в 12:10 23225 62

Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, съобщи БНР. 

По рано днес, в електронно писмо до радиото служител на банката, представящ се като Киро Колев, съобщи за разследване срещу Гунев, което обаче от БНБ криели.

Управлението „Банков надзор“ в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителят и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години, твърди подателят на електронното писмо.

Без да назовава името на Корпоративна търговска банка (КТБ), анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изъпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв.

Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна, пише анонимния служител на БНБ.

Той твърди, че има доверие само на медиите и препоръчва да потърсят потвърждение на думите му от прокуратурата и от БНБ.

По-късно от БНБ потвърдиха за разследването срещу Цветан Гунев. От банката съобщават, че той е излязъл в отпуск, "за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката". Функциите му вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“.

"Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация. От този момент до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат", се казва още в съобщението на банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2014 в 16:38

дора, в нашата родина всякакви абсурди се вземат под внимание,стига да има кой да плаща, точно в удобното на Пеевски време се появи и този анонимния писател...

18.06 2014 в 16:04

Станчева,
само ти реагираш толкова рязко и болезнено. Да не си имала афера с Василев и той да те е зарязал? твърдиш че мразиш василев и пеевски наравно, но май не е така. А щом Прокопиев ти е безразличен, значи или си много наивна, или моята теория е вярна :)
Хубав ден

18.06 2014 в 16:04

а ти да ме хванеш да ме поразведеш

18.06 2014 в 15:53

Станчовата, на два стана ли играеш, мастийо тиии:)

18.06 2014 в 15:52

Станчова, Мустрака и Прокофа са ясни!На теб колко ти плаща Дебеляна Пеевски?А цецито?

18.06 2014 в 15:51

Що се впрегнахте толкова ве другаре, що ви заболя толкоз? Що наскачахте всички- ама до един ли сте платени всички тука, та се възмутихте толкова, от нещо което не би следвало да ви плаши, ако сте читави хора? Що така реагирате неадекватно и болезнено ?
Значи не ви притесняват съзнателните манипулации и лъжи тук. Изглежда почти всички тук коментиращи с малки изключения са човешка кал. Явно затова са ви зарязали, като безперспективни идиоти, свестните коментиращи тук, и явно вече не си губят времето с вас.
Нека поправя една основна ваша грешка - със същата ненавист мразя Пеевски както Василев, а прословутият ви прокофиев ми е безразличен и мисля че ви е любима опорна точка

18.06 2014 в 15:42

Има ли изобщо такова лице и такъв служител?

18.06 2014 в 15:42

Ясно е защо се случва всичко това, политическата бухалка на ДПС и в частност Пеевски се е активизирала - но какво правим от тук насетене??

18.06 2014 в 15:41

Нещата се подреждат. Тройната коалиция преди разпускането си Избра Искров за БНБ и тогава ГЕРБ вдигнаха олелия, но като дойдоха, го оставиха и така. Сега се оказа, че КТБ е пирамида, изградена и пазена от БНБ. Какво ли става с ББР- другата държавна банка...Покрай войната на руснаци и араби ще разберем... Междувременно арабите се опитват да вземат на руснаците Булгартабак. Дългогодишната руско-арабска дружба, която създаде НДСВ, тройната коалиция, ГЕРБ, ВТБ се разпада рязко, вероятно защото путин е настъпил шейховете с нещо- за справка- събитията в Ирак и Сирия в момента. от това следва, че шейховете(Пеевски и ДПС се отделчт от руснаците(КТБ и Василев) и започва бясна надпревара кой да обсеби повече от общите активи. На този фон ще цитирам Вежди Рашидов- "много лой и кръв ще се лее по улиците"