Плевнелиев: В Изборния кодекс прозира план за извънредни президентски избори

OFFNews 12 февруари 2014 в 18:51 4377 7

Президентът Росен Плевнелиев

В проекта за Изборен кодекс прозира план за провеждане на извънредни президентски избори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

Изялвението на президента е по повод §12 от вариант на Преходните и заключителните разпоредби в Изборния кодекс, публикуван на 17 октомври миналата година.

„При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители", се казва в параграфа.

„За пореден път в проект на закон намират място идеите иплановете на тайни лаборатории за политически инженеринг“, категоричен е Плевнелиев.

Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой, някъде на тъмно, е правил задкулисни планове. Нещо повече, изпращането на този проект във Венецианската комисия с изричната уговорка в него, че през 2014 година се планират избори за президент, представлява по същество и опит да се потърси международна легитимация на този план“, подчерта Плевнелиев.

„Още по-притеснително изглеждат и поредицата съвпадения, които допълват съдържанието на този параграф 12 от Изборния кодекс, и в които, за съжаление, освен политически сили и медийни олигарси са впрегнати и държавни институции. Призовавам всички демократично мислещи българи да се противопоставим заедно на задкулисните сценарии", посочва президентът.

В обсъждания в момента вариант на Изборния кодекс обаче такъв текст не присъства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!