Плевнелиев размаха пръст на страните, които не регистрират бежанците

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2015 в 18:40 12625 39

Президентът: Когато затваряме границите си за бежанци, ЕС трябва да вземе мерки

Европейският съюз трябва да вземе мерки за справяне с миграционния натиск, както и да бъде решено  "прехвърлянето на топката" с бежанците от една държава на друга. 

Тази позиция е изложил президентът Росен Плевнелиев пред държавните глави на 10 държави по време на среща в замъка Вартбург, в Германия. 

"Тогава, когато затваряме границите си за хора, търсещи убежище от най-тежката война от последните години, когато си прехвърляме топката, неспазвайки утвърдените правила и в редица държави членки бежанците дори не се регистрират, за да може всеки да отиграе ситуацията, така както му е изгодно, трябва да си даваме сметка, че е необходимо ЕС да вземе мерки“, категоричен е президентът.

„Нека да си зададем въпроса в колко държави от ЕС днес мигрантите се регистрират, коментира президентът и добави, че подобно на България и другите европейски държави трябва да докажат, че правилата важат за всички. „Можем да си зададем и въпроса в колко държави от ЕС се полагат усилия за интеграция. У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират“, подчерта още държавният глава.

"Европейският съюз има нужда от нова доза доверие, което да обедини волята на европейските държави за преодоляване на най-сериозната поредица от кризи през последните години", каза Плевнелиев, според когото ЕС е в криза на своята идентичност и ценности.

Той предупреди, че ако държавите от ЕС се окажат неспособни да преодоляват кризите като единна общност, са застрашени от изолация и нестабилност. 

По думите му кризата в Украйна, финансовите проблеми на Гърция и безпрецедентният миграционен натиск още веднъж налагат на европейските страни да се обърнат към своята идентичност и към това, което ги свързва. „Днес ще обменим идеи как можем да ускорим сближаването на държавите. Каквито и форми да има, всички ние съзнаваме, че единственото оръжие, с което разполагаме, за да няма никога война в Европа, е именно интеграцията“, посочи държавният глава.

„Нека да си зададем въпроса в колко държави от ЕС днес мигрантите се регистрират", коментира президентът и добави, че подобно на България и другите европейски държави трябва да докажат, че правилата важат за всички. „Можем да си зададем и въпроса в колко държави от ЕС се полагат усилия за интеграция. У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират“, подчерта още държавният глава.

Изказването на президента е в рамките на срещата на европейските президенти от групата „Арайолуш“, в която участват президентите на ФРГ Йоахим Гаук, на Австрия - Хайнц Фишер, на Естония - Тоомас Илвес, на Италианската република - Серджо Матарела, на Латвия - Раймондс Вейонис, на Република Малта - Мари-Луис Колейро Прека, на Република Полша – Анджей Дуда, на Португалската република - Анибал Каваку Силва, на Словения - Борут Пахор и на Финландия - Саули Нийнистьо. Основна тема в разговорите е миграционната вълна в Европа. След срещата президентите ще излязат с обща позиция по въпроса. Първоначално темата не е била включена в дневния ред на форума, но се очаква да бъде водещ акцент по време на срещите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.09 2015 в 15:06

Президентът отново показва своята непригодност.Вместо Европа да покаже твърдост,точно такива като Плевнелиев се огънаха пред азиатските и африканските орди.Европа е пробита и трябва да се вземат мерки за отблъсването на мигрантите,на тая напаст,да се спре преселението към стария континент-не да се канят и да се демонстрира "милосърдие".А нашият президент пак не е разбрал къде е проблемът-сигурно така са му казали съветниците.Слаби са му съветниците,той затова и предлага такъв негоден човек като Филип Димитров за конституционен съдия.

22.09 2015 в 14:25

„Можем да си зададем и въпроса в колко държави от ЕС се полагат усилия за интеграция. У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират“, подчерта още държавният глава.

Ами, за това сме на тоя хал, защото вместо да действаме, все дебатираме... И след дебатите, нови дебати...
И както каза бившия румънски президент, ние циганите си не можем да интегрираме, какво остава за хора от друга вяра...

22.09 2015 в 11:15

Чесънче, и каква е дефиницията на Комунизма? Но на този комунизъм, който преживяхме и чиито последици още не можем да преодолеем.
И как се променя смисълът на една фраза в зависимост от това кой я казва? Аз мисля, че се променя субективната интерпретацията, а не смисъла. Така може да пропуснеш много неща само защото са казани от някой който не приемаш.

22.09 2015 в 10:49

БОКЛУК.НЕЩАСТЕН ИЗРОД.

22.09 2015 в 10:24

подлога, пендел, тъпак, слуга, с тънък хомосексуален характер,

путьо маринкин, потурко, олигофрен, боклук скапан, безродник,

жалко човешко подобие, Мистър Бийн, мижитурка, чехльо, сопол,

магаре, облизко, издухан папагал, тъпо влечуго, лакей, мушмурок,

мухльо безподобен, психопат, малоумен тъпанар, простак с простак,

нещастник убит, малоумник, Росица, нещастник, серсемин, мухльо,

отявлен идиот, льольо, смешник, долна пионка, Плювньо,

абсолщтен безхаберник, говедо, бърсач на обувки и т.н...серсемин...

22.09 2015 в 10:02

Дефиницията за комунизъм е далеч по-различна от това. Споделям аналогията между тиквочев и комунист, но не споделям тя да се прави от бялата златка напр.

22.09 2015 в 10:02

" У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират" Малии какъв дебат тече направо, чудим се колко точно военни ще успеят да ударжат башибозука. А за влезлите правилата са ясни лагер за асимилация на село, мотика или лопата по избор, задължително вечерно училище след година изпити за основно образование ,който не ги издържи лек път :)

22.09 2015 в 10:00

А, Комунизъм е и когато започнеш да мислиш, че се случва това което си мислиш, че трябва да стане, а не това което реално става.
Дано Президента да е прав, че имаме стройна организация, но се съмнявам. Не виждам и никакъв дебат за интеграция.

22.09 2015 в 09:42

Не знам кой какъв е, но мисля, че комунизмът е начин на мислене а не етикет. Комунизъм е когато проповядваш свобода и справедливост, а си играеш със съдбите на хората. Когато налагаш своя начин на мислене като единствено възможен. Когато приемаш, че всяко различно мнение е лошо. Когато слагаш етикети на този който не е съгласен с теб. Когато манипулираш хората с всякакви възможни средства. Поражение от комунизма е когато започнеш да приемаш една единствена теза за истина и отхвърляш всичко друго без да мислиш. Комунизмът е лицемерие да имаш малка и голяма правда.
та няма значение кой как ще се нарича, а как мисли.
За съжаление напоследък се случват страшно много неща, които вече сме преживявали в "онова" време.

22.09 2015 в 09:07

Че добре го е рекнал плевнята. Не знам какво не ви хареса. Сигурно не съдържанието, а опаковката. Много жалко, че на повечето акъла им не стига за отвъд опаковката. Пичове, off ако е комунист, нулата какъв е? Демократ?