Quantcast

Плевнелиев пред FT: Олигархията у нас е пристрастена към държавните пари

OFFNews Последна промяна на 12 август 2014 в 09:05 1952 12

Росен Плевнелиев

Българският президент разкритикува остро политиците и олигархията в страната, която разчита твърде много на публичните средства. Росен Плевнелиев е дал думата си да разчисти възлагането на обществени поръчки за енергетика и инфраструктура. Така започва статия във в. "Financial Times" от 11 август, озаглавена "Българският президент атакува олигарсите".

Европейската комисия разследва дали България е нарушила европейското законодателство при сключването на договора за "Южен поток".

Страната все още разтърсена и от кризата в Корпоративна търговска банка - един от най-големите кредитори, която сега е затворена, а депозитите са замразени.

Милиони евро за България са блокирани от ЕС заради корупционни практики на политици и местни бизнесмени.

"Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари - казва Росен Плевнелиев в интервю за "Financial Times". - Като президент се чувствам разочарован, че толкова много обществени поръчки, и по-специално големи инфраструктурни проекти, са подписвани без никаква прозрачност. Хората искат да видят повече прозрачност в тези сектор. Затова служебното правителство ще има за свой приоритет задвижването на електронното правителство за администрацията."

Президентът технократ е вдигнал мерника на сделка, обявена през май, при която БЕХ е подписал с няколко софийски частни фирми договор за изграждането на газовата тръба за "Южен поток", пише още Financial Times.

Проектът среща критика, като една от причините е цената от 3.5 млрд. евро, което според експерти е тройно по-скъпо от цената на тръбата в Централна Европа. Среща между БЕХ и компанията на Генадий Тимченко, който е в списъка на санкционираните от ЕС, САЩ и Канада срещу Русия, стана повод за множество спекулации, пише още изданието.

Компанията на Тимченко "Стройтрансгаз" бе сменена от "Газпром" с друга фирма, която да участва в строителството на "Южен поток", но това не доведе до правни последствия. Говорител на "Стройтрансгаз" заяви, че решението компанията да напусне консорциума е било взето двустранно след консултации с други участници в проекта. Бяха отказани детайли.

Брюксел, където гледат на "Южен поток" като заплаха за енергийната независимост на Европа, започна разследването през юни, точно когато България беше готова да започне работа по конструкцията на тръбата. 

"Ще замразим "Южен поток", докато ЕС не направи нужните проверки за нарушенията при процедурата. Изграждането ще започне само при условие, че ЕК даде зелена светлина, без значение след колко време ще стане това", заяви Плевнелиев.

КТБ бе затворена след масово изтегляне на средствата от вложители, вследствие на скандал между мажоритарния собственик Цветан Василев и спорния политик Делян Пеевски, който е и един от най-големите клиенти на банката. И двамата има връзки с компании, свързани с "Южен поток".

"БНБ и прокуратурата ще получат международната подкрепа, за да разкрият цялата истина, включително и връзките с офшорни компании от начало до край", завършва Росен Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2014 в 22:11

Варна и Региона

КЕЛЕПИРЪТ "ЮЖЕН ПОТОК"

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред "Файненшъл таймс", че засега България ще задържи замразен проекта "Южен поток".
Само не стана ясно как точно ще стане това.
Вече за никой не е тайна, че няколко кораба с тръби, които ще бъдат поставени на дъното на Черно море са разтоварени на пристанището в Бургас. Очакват се други кораби и работата по разтоварването не спира.

Същевременно на варненското пристанище кипи усилена работа по довършване на работната площадка (3-то, 4-то и 5-то кейови места), където се очаква съвсем скоро да пристигне първия кораб с тръбите, които ще се поставят по сухоземния участък на територията на България - всичко това се случва по време на "замръзения" проект.
"Южен поток" вече се строи и ще се строи, независимо какво казва презитентът или който и да е, независимо дали ще е в полза на България и българските граждани, независимо какво иска или настоява ЕС и независимо дали по него някога ще потече газ.

Ще се строи, защото всички през Бойко, Цветан, Местан и Доган, Серго, Волен, Бареков и Делян имат лична изгода от самото строителство на "Южен поток" на територията на България, защото голяма част от обкръжението на въпросните господа също ще се облажи отново лично чрез фирми и фирмички ангажирани по строежа на проекта, защото кметът на гр. Провадия (закупил чрез роднини земеделска земя в община Провадия) , а сигурно и още доста други като него "предвидливи" хора на управленски позиции, сдобили се през последните години със земя по трасето на "Южен поток" ще получат обещетение от по 1000 лв на декар. Общо над 600 частни лица ще бъдат обезщетени само в общините Провадия, Ветрино и Белослав с въпросните 1000лв на декар.

В допълнение само ще споменем, че българският участък от газопровода ще струва 3,5 милиарда евро, което е три пъти по-скъпо, отколкото строителството в Централна Европа.
На вас оставяме да прецените защо това е така.

"Протестна мрежа" и "Реформаторски блок", засега са единствените що годе значими фактори в българския обществен живот, които се противопоставят на проекта "Южен поток". Но да не забравяме, че те не са закачени на "хранилката" "Южен поток". А дали ще се противопоставят на проекта, ако по някакъв начин получат предложение да се закачат на "хранилката"? Предстои да видим.

Има един основен факт, "Южен поток" вече се строи и ще се строи, защото има КЕЛЕПИР.
Келепирът по стара българска традиция няма да е за обикновените граждани. Келепирът ще е за "избрани" хора. За някои повече, за други по-малко. За някои хиляди, за други милиони - кой колкото е "заслужил". Важното е, че ще има келепир.

12.08 2014 в 17:04

Ей , нашия президент откри топлата вода

12.08 2014 в 12:03

CIGANIN -PROSTAK..

12.08 2014 в 11:23

Браво на Плевнелиев! Само така! Защото, както Буров е казал "Коза и комунист наяждане нямат"!

12.08 2014 в 11:15

ДО Виктор №5!

Викторчо, ти видя ли какво си написал преди да го постнеш!?!??!?!?!?!?!?!?

Ей, някой коментари............................!?!?!?


Викторчо, ти не си никакъв Виктор, а най-обиновен ТИКВЕН ЛУЗЪР!!И накрая да попитам, как е на моренцето “СВЕТИ ВЛАС“
другаря JESUS AIVANOFF!!Там в момента се провежда заседание на ВСС понеже правоПРЪДНИЯ миництер нема право да доближава ПРАВОСЪДНИ институции!Там са се присъединили и други ВИДНИ радетели и борци за демокрация закарани естествено за наша сметка да отпуснат морни телца!

12.08 2014 в 10:58

Интересно ми е да го чуя от приятелят на Проковпиев.

12.08 2014 в 09:47

От личен опит ли знае президента? Само не знам, до кога ще продължава това грабене? Рано или късно ще дойде момента, в който държавата ще фалира! После какво ще правим? Ще търсим финансови инжекции от други страни и грабенето ще започне наново? За хората никой ли няма да помисли?

12.08 2014 в 09:38

Президентът остана единствената институция, отбраняваща крехката ни демокрация от попълзновенията на червената мафия. Ако него го нямаше, в последната една година на безвремие, държавата щеше да е окончателно разфасована! Олигарх=крадлив, нахален комунист!!!! Кураж на Плевналиев, доказа, че е демократ и има смелост!!

12.08 2014 в 09:38

Един от малкото достойни политици у нас. И много мразен поради това. Както всичко в БГ, що е читаво и почтено.