Плевнелиев пред FT: Олигархията у нас е пристрастена към държавните пари

OFFNews 12 август 2014 в 09:05 2907 13

Росен Плевнелиев

Българският президент разкритикува остро политиците и олигархията в страната, която разчита твърде много на публичните средства. Росен Плевнелиев е дал думата си да разчисти възлагането на обществени поръчки за енергетика и инфраструктура. Така започва статия във в. "Financial Times" от 11 август, озаглавена "Българският президент атакува олигарсите".

Европейската комисия разследва дали България е нарушила европейското законодателство при сключването на договора за "Южен поток".

Страната все още разтърсена и от кризата в Корпоративна търговска банка - един от най-големите кредитори, която сега е затворена, а депозитите са замразени.

Милиони евро за България са блокирани от ЕС заради корупционни практики на политици и местни бизнесмени.

"Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари - казва Росен Плевнелиев в интервю за "Financial Times". - Като президент се чувствам разочарован, че толкова много обществени поръчки, и по-специално големи инфраструктурни проекти, са подписвани без никаква прозрачност. Хората искат да видят повече прозрачност в тези сектор. Затова служебното правителство ще има за свой приоритет задвижването на електронното правителство за администрацията."

Президентът технократ е вдигнал мерника на сделка, обявена през май, при която БЕХ е подписал с няколко софийски частни фирми договор за изграждането на газовата тръба за "Южен поток", пише още Financial Times.

Проектът среща критика, като една от причините е цената от 3.5 млрд. евро, което според експерти е тройно по-скъпо от цената на тръбата в Централна Европа. Среща между БЕХ и компанията на Генадий Тимченко, който е в списъка на санкционираните от ЕС, САЩ и Канада срещу Русия, стана повод за множество спекулации, пише още изданието.

Компанията на Тимченко "Стройтрансгаз" бе сменена от "Газпром" с друга фирма, която да участва в строителството на "Южен поток", но това не доведе до правни последствия. Говорител на "Стройтрансгаз" заяви, че решението компанията да напусне консорциума е било взето двустранно след консултации с други участници в проекта. Бяха отказани детайли.

Брюксел, където гледат на "Южен поток" като заплаха за енергийната независимост на Европа, започна разследването през юни, точно когато България беше готова да започне работа по конструкцията на тръбата. 

"Ще замразим "Южен поток", докато ЕС не направи нужните проверки за нарушенията при процедурата. Изграждането ще започне само при условие, че ЕК даде зелена светлина, без значение след колко време ще стане това", заяви Плевнелиев.

КТБ бе затворена след масово изтегляне на средствата от вложители, вследствие на скандал между мажоритарния собственик Цветан Василев и спорния политик Делян Пеевски, който е и един от най-големите клиенти на банката. И двамата има връзки с компании, свързани с "Южен поток".

"БНБ и прокуратурата ще получат международната подкрепа, за да разкрият цялата истина, включително и връзките с офшорни компании от начало до край", завършва Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!