Плевнелиев пред "Ройтерс": Съдбата на КТБ ще е ясна през октомври

ОFFNews 06 август 2014 в 20:08 3353 0

Росен Плевнелиев.
Росен Плевнелиев.

Решението за това какво да се прави с КТБ ще се вземат през октомври, когато станат ясни резултатите от назначения одит. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред "Ройтерс"

Президентът призовава за търпение гражданите и фирмите, докато трае одитът на КТБ.

Българските банки са стабилни и ликвидни, а КТБ била изолиран случай, категоричен е Плевнелиев.ю

Съдбата на четвъртия по големина кредитор в България е неясна, а разпускането на парламента удължава най-тежката банкова криза в балканската държава от 90-те години насам. Властите са изчислили, че стойността на евентуалното спасяване на банката ще струва на държавата около 1,5-2 милиарда лева, пише агенцията.

Служебният кабинет ще работи за присъединяването на България към европейския банков надзор и ще стартира процес, който да направи възможно влизането на България в еврозоната до 2020 г., казва още Плевнелиев в интервюто.

Той обяснява, че ще предложи увеличаването на дефицита от планираните 1,8% до близо 3%. Той допълни още, че иска някои от допълнителните приходи да се използват за разплащане със строителните фирми, работили по проекти като магистрали и железопътни линии, които са забавени от предишното правителство.

Президентът призова политическите партии да погледнат по-дългосрочно на перспективите пред страната, тъй като след изборите през октомври държавата ни ще е сменила 5 правителства за период от 2 години.

Той обеща сегашното временно правителство да намали разходите с около 100 милиона евро, които да използва, за да съдейства за отблокиране на замразените плащания по две оперативни програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!