Плевнелиев към Лавров: "Южен поток" трябва да е по европейските правила

OFFNews 07 юли 2014 в 17:17 2332 4

България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно „Южен поток” да бъде съобразен с европейското законодателство.

Това е казал президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, който е на посещение у нас по повод 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

„В отношенията си с Русия, България изхожда от ясната позиция на своята европейска и евроатлантическа принадлежност, но заедно с това желае да изгражда прагматични отношения, основани на откритост, диалог и взаимен интерес“, е заявил още българският държавен глава.

Сергей Лавров е информирал президента за позицията на Руската Федерация по отношение на кризата в Украйна, за постигнатото съгласие между външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната.

„Всяка страна има суверенното право сама да определя своето бъдеще. Не трябва да се връщаме към политики от миналото, които подкопават доверието, разделят света на „велики сили“ и „периферия“ и водят до създаването на нови разделителни линии“, заявил Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови