Лавров: Не делим правителствата на про- и антируски

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2014 в 15:21 1988 2

Руският външен министър Сергей Лавров

Снимка Сергей Антонов

Орешарски потвърдил подкрепата си за "Южен поток", съобразен с европейските правила.

Ускоряване на работата по нерешените въпроси между България и Русия - това е била една от темите на разговор между премиера Пламен Орешарски и външния министър на Русия Сергей Лавров.

Срещите на руския дипломат номер едно с президента Росен Плевнелиев, премиера и министъра на външните работи Кристиан Вигенин преминаха при закрити врата и информацията за темите на разговор е оскъдна. 

От правителствената пресслужба съобщиха, че трите основни теми, които Лавров и Орешарски засегнали, са били търговските отношения между двете страни, позициите на България и Русия по отношение на Украйна и строителството на газопровода "Южен поток".  

И Орешарски, и Лавров били съгласни с констатацията, че търговията между България и Русия отбелязва негативна тенденция, въпреки че инвестициите запазват нивото си. 

„Фактът, че част от тези въпроси дискутираме още от 90-те години, показва, че трябва да ускорим работата по тях, да насърчим участниците в преговорите да бъдат по-оперативни”, казал премиерът Орешарски. 

Той казал пред руския външен министър, че позицията на страната ни по отношение на Украйна е за запазване целостта на страната. „България ще подкрепи всякакви дипломатически усилия за решаването на кризата в Украйна. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще бъде за всички”, казал Орешарски.

Той заявил също, че "Южен поток" остава един от най-важните проекти на наша територия.

„Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък”, казал  той е посочил, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България.

„Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети”, казал още българският премиер. Според Орешарски правителството ще положи всички усилия за реализацията на проекта, но в рамките на европейското законодателство.

От своя страна Лавров е предал на премиера Орешарски поздрави от президента Владимир Путин и от министър-председателя Дмитрий Медведев. В обобщение той казал, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени.

„Искаме да работим прагматично”, казал той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!