Огнян Минчев: Посещението на Лавров може да отложи оставката на Орешарски

OFFNews 07 юли 2014 в 16:50 6929 4

Огнян Минчев

Посещението на руския външен министър Сергей Лавров може да окаже въздействие и върху начина, по който това правителство ще подаде оставка, и дали изобщо ще подаде оставка, обяви политологът Огнян Минчев в интервю за БНР.

"Следващото служебно правителство и след това избраното на насрочените засега на 5 октомври избори, може да не се окаже толкова послушно и примирено с руските интереси, колкото е това правителство, създадено изцяло с цел да прокара двата руски проекта - "Южен поток" и "Белене", обясни Минчев.

Лавров е днес на посещение у нас, като официалният повод е годишнина от българо-руските отношения, но всъщност целта е разговори по замразения проект "Южен поток" на българска територия.

По думите на Минчев, ако в Москва е взето решение да се отложи оставката, докато се разчистят облаците над "Южен поток", не е изключено това правителство да направи завой и да каже, че няма да подаде оставка.

Политологът припомни, че на този етап в българските политически консултации няма твърд ангажимент за оставка.

Преди седмица премиерът Пламен Орешарски обяви пред медиите в кулоарите на парламента, че до края на месеца ще подаде оставка, а по-късно уточни, че датата ще е след 21 юли, когато трябва да бъде отворена КТБ.

Думата на хората, свързани с БСП, не струва нищо, категоричен е Огнян Минчев.

"Правителството се гърчи в мъртвата хватка от необходимостта да обслужва тези, в името на чиито интереси беше сформирано миналата година, а именно руските интереси в направление "Южен поток" и АЕЦ "Белене", а от друга страна, все пак българското правителство не може да не се съобразява, че България е член на ЕС и европейското законодателство не може да бъде заобикаляно без последствия", коментира още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!