Лавров: "Южен поток" трябва да бъде реализиран

OFFNews 07 юли 2014 в 16:58 7852 16

Мнението ни за "Южен поток" съвпада с нуждата проектът да бъде реализиран. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на брифинг след срещата му българския външен министър Кристиан Вигенин в сградата на Външно министерство.

Лавров припомни, че подписаните споразумения с България са във време преди да влязат в сила правилата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. "Уважаваме правото на ЕС да създава нови правила, но тези въпроси не могат да се решават със задна дата", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Руският външен министър припомни също, че е създадена работна комисия в ЕК, която се занимава с техническата страна на проекта, но нейната работа е била прекъсната по инициатива на Брюксел. Лавров прикани ЕК да стартира отново нейната работа.

Външният министър на Русия припомни, че за трансатлантическия газопровод са били направени изключения от правилата, както и за 3-4 други газопровода. Той поясни, че в България има закон, който разглежда морската част на газопровода "Южен поток" като екстериториален. Всичко отговаря на правилата, стига да не се политизира въпроса, приключи той по темата за проекта "Южен поток".

„От наша страна ние подчертаваме необходимостта от неговото строителство в посочените срокове и потвърдихме готовност да продължил за тази цел конструктивния диалог с всички заинтересовани страни, както със страните участващи в проекта, така и с Европейската комисия”, каза Лавров. Той допълни, че руската страна е готова за развитие на сътрудничеството с българските колеги по други енергийни проекти. 

В своето изявление Кристиан Вигенин заяви, че "Южен поток" е от интерес не само за региона, но и за ЕС. "Подкрепяме реализацията на проекта в съответствия с европейските изисквания и норми. Надяваме се скоро да бъде възстановено строителството му на българска територия", каза Вигенин.

На въпрос за евентуално участие на България Евразийския съюз, Лавров отговори, че не си спомня България да е искала да влиза в него. Той подчерта, че Евразийският съюз включва определени страни, като в него трябва да се създаде зона за свободна търговия между Евразийския съюз и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!