Quantcast

Лавров: "Южен поток" трябва да бъде реализиран

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2014 в 16:58 7098 16

Мнението ни за "Южен поток" съвпада с нуждата проектът да бъде реализиран. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на брифинг след срещата му българския външен министър Кристиан Вигенин в сградата на Външно министерство.

Лавров припомни, че подписаните споразумения с България са във време преди да влязат в сила правилата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. "Уважаваме правото на ЕС да създава нови правила, но тези въпроси не могат да се решават със задна дата", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Руският външен министър припомни също, че е създадена работна комисия в ЕК, която се занимава с техническата страна на проекта, но нейната работа е била прекъсната по инициатива на Брюксел. Лавров прикани ЕК да стартира отново нейната работа.

Външният министър на Русия припомни, че за трансатлантическия газопровод са били направени изключения от правилата, както и за 3-4 други газопровода. Той поясни, че в България има закон, който разглежда морската част на газопровода "Южен поток" като екстериториален. Всичко отговаря на правилата, стига да не се политизира въпроса, приключи той по темата за проекта "Южен поток".

„От наша страна ние подчертаваме необходимостта от неговото строителство в посочените срокове и потвърдихме готовност да продължил за тази цел конструктивния диалог с всички заинтересовани страни, както със страните участващи в проекта, така и с Европейската комисия”, каза Лавров. Той допълни, че руската страна е готова за развитие на сътрудничеството с българските колеги по други енергийни проекти. 

В своето изявление Кристиан Вигенин заяви, че "Южен поток" е от интерес не само за региона, но и за ЕС. "Подкрепяме реализацията на проекта в съответствия с европейските изисквания и норми. Надяваме се скоро да бъде възстановено строителството му на българска територия", каза Вигенин.

На въпрос за евентуално участие на България Евразийския съюз, Лавров отговори, че не си спомня България да е искала да влиза в него. Той подчерта, че Евразийският съюз включва определени страни, като в него трябва да се създаде зона за свободна търговия между Евразийския съюз и ЕС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2014 в 11:57

Нико, прав си! Аз съм си гламав и не искам да съм ти брат, щото не ме аресваш! То и господ тъй каза: Копеле, ако додиш още веднъж при мен и ще се самоубия! Вън! И аз оттогава бродя като синигер по света немил, клет и недраг. Аз имах впредвид, че са ми ясни желанията и на Кремъл и на корпорации и на местните лобита политикус. Ние печелим от Южен поток ако е справедлив договора. Но не е сключен май правилно от местните лобита на власт и това е лошото, и в тоя случай ЕК е права за клаузите. Което означава само едно: че докато няма хора с моя морал и не само на висши постове да разстрелят буквално някои друг вреден министър депутат магистрат,...вреден лобист, нито България ще има нито оправия. Казвам го с отвращение към сттрелби и войни, но това е начина да се стрестне тая вредна мафия по всякакви постове! Няма друг начин.

08.07 2014 в 17:14

щом тавариш лавров толкова желае - да нахлузва гумените ботуши да грабва лопатата и бегом!

Южен поток ако беше нормално бизнес начинание щеше да е ок. Но този газопровод е само претекст под който се крие още едно въже което да ни обвърже с Русия. Като толкова са навити рашките нека да го направят по европейските правила - прозрачен избор на подизпълнители, ясни договори - кой пие и кой плаща, допускане на други доставчици на газ по тръбата и тогава никой няма и копче да им каже.
ма те някак не са навити - ми сори пичове духайте тогава.

07.07 2014 в 23:06

Peci,ако ми беше брат щях да се самоубия! Интересен вариант на комунистическите олигархични разсъждения предлагаш, но забравяш нещо важно. Това сме всички ние: българите. Забравяш нашите интереси. Не искаме да сме зависими от имперските интереси на друга държава.

07.07 2014 в 22:33

спокойно, кратуня си води записки.
стой и гледай по Коледа как ще приема тайно закони ...

07.07 2014 в 22:27

За това референдум правено ли е някога? Аз лично бих желала да има, всеки от нас има някакво мнение по този въпрос и има право да го изкаже,не може само,когато има избори за нов парламент нашите политици да ни принуждават да гласуваме насила.Моето мнение,че това чудо единствено да замърсява било то вода,почва,въздух,рибата която обитава в Черно море и много други,то тогава какво ще остане от природата по българското черно морие,а както и това да опразва джоба на българинът.


07.07 2014 в 19:07

Южен Поток - Никога без санкция от ЕС. Другото е предателство.
Как ще се транспортира българският газ от морето?
Транзитните такси след 22 години - я камилата я камиларя;
РУСИЯ КАТО ИМА НУЖДА ДА СИ СТРОИ КЪДЕТО СИ ЩЕ РУСИЯ Е ГОЛЯМА, КИТАЙ, ИНДИЯ - АМА КИТАЙ ГИ ПРЕЦАКА.

07.07 2014 в 19:01

ЮЖЕН ПОТОК ЩЕ СЕ СТРОИ И ЩЕ СЕ ПОСТРОИ! – Срещу ЮП нищо ново под слънцето – интереси, завист и подли номера с/у ЮП, на държавно и междудържавно ниво, вкл. и с прякото подло съучастие на висши чиновници от Еврокомисия, гадни номера, закани, прецакване, надцакване, изнудване и т.н. - аБСОЛЮТНО подобна е била данданията срещу СЕВЕРЕН ПОТОК, пък го има! Против СП са били Полша, Прибалтика, Беларус, САЩ. Поляците настояват руския газопровод да мине през полска територия. За да изнудва Русия, Полша пречи на строежа заради права в/у териториалните води при о-в Борнхолм. Русия сменя трасето на северен обход на острова. Ядосан, че номерата на Полша не минават, полския министър на отбраната Сикорски нарича СП “новия пакт Молотов-Рибентроп”, с което предизвиква гнева на Германия и Русия. Белорус е против СП, като настоява да не се строи СП, а да се увеличи пропускателната мощ на “Ямал-Европа” (през Беларус), който обаче минава и през Полша, а явно целта е да се заобикалят транзитьори-тарикати. Твърдо против са САЩ, които правят безброй възможни и невъзможни интриги срещу газопровода, погаждат всякакви гадни номера, притискат държавите покрай Балтика. Само че, Северен поток ГО ИМА... ЩЕ ГО ИМА и Южен, а хохлите ще гризнат дървото. Както навремето поляци със СП, който ги заобиколи, и т.н. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!

07.07 2014 в 18:51

"другарю" лавров законодателството за Черноморските територялни
води го приеха комунягите рубладжии под давлението и препорука
на Газпром,на България ни трябва истинска девирсикация а не га-
зопровод с който се наказва Украйна .

07.07 2014 в 18:48

НАПИШЕТЕ КРАТКО – Лавров ни казва ЯСНО и коректно – Бугаре, ТАЗИ ЗИМА(идва след 4-5 месеца) УКРите ЩЕ ВИ спрат ГАЗТА, как да е ще изкретате тази зима, на мускули, на гол гъз, или облечен гъз, НО хайде СЛЕДВАЩАТА зима в БГ да имате газ и ДА НЕ ЗАВИСИТЕ от КЕФА и КРАЖБИТЕ на ХОХЛИТЕ... И след като Австрия, крайна точка на ЮП, го разбра, РЕДНО е и БГ да го разбере....
А днес имаше някакви мекерета от Прайда, де рИвяха и байряци с/у ЮП развяваха – Е, като хохлите почнат да крадят и спрат газта зимата, за какво ще рИват мекеретата тогаз?!?!

07.07 2014 в 18:39

То май освен Южен Поток - газовия износ други лостове за натиск над Русия не останаха. Военен натиск :) все още ни се живее на планетата Земя. Сакциите жилят Европа, политически Путин е по-обичан от всякога, колкото и да налеят в руския майдан няма да има успех, петрола Ирак, Сирия, Либия се разпадат и вече арабите не са приятели на САЩ и дигат цените ,тъй че и с петрол не става. Остава само някаква надежда че чрез износа на газ може нещо да се постигне поне докато не заработи износа на Русия за Китай.