Плевнелиев: Изтича времето за подготовка на реформите

OFFNews 08 май 2015 в 22:38 3680 4

Времето на правителството за подготовка на реформите изтича. Народът очаква реформи. Това заяви пред БНТ президентът Росен Плевнелиев.

Радвам се, че тези реформи намират подкрепа и в парламента, коментира Плевнелиев.

По думите му най-добре върви реформата в енергетиката, като първата фаза вече е приключила.

Плевнелиев подчерта, че с голяма степен на готовност вече е и реформата в образованието и в сигурността.

Очаквам в скоро време и промени в правораздаването и здравеопазването, каза той.

Народът няма да прости на елита безотговорното му поведение, ако няма осъдени за фалита на КТБ и ако парите не бъдат върнати. Казусът КТБ е повторение на банковите фалити от 1996 - 1997 г., за които никой не беше наказан и нито лев не беше върнат, подчерта президентът.

По повод отказа му да присъства на честванията по случай 70 години от Деня на победата в Москва Плевнелиев беше категоричен, че „като държавен глава следва външната политика на солидарен член на ЕС и искам българската външна политика на 16-а република да остане в миналото. Като държавен глава не се впечатлявам от военни паради на военна мощ и на оръжия за  масово поразяване“.

„България ще даде своя дан за обективния прочит на историята вместо да остава свидетел на манипулирането й и на ненаучените уроци. Като демократ и президент не мога да мълча при нарушаване на основни принципи на правовия ред в Европа и се подкопава мирът. Правя разлика между Кремъл и Русия и изпитвам уважение към руския народ. Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите – над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството - Втората световна война “, допълни Плевнелиев.

„Искаме тук, в България, по начина по който се обединихме в нашата оценка за фашизма, да е по същия начин и за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”, каза още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови