Президентът: Имаме нужда от модерен патриотизъм (снимки)

Юлиан Христов Последна промяна на 06 май 2015 в 10:05 6066 15

Снимка Юлиан Христов

Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев в речта си по повод празника на Българската армия.

Той обеща, че от следващата година средствата за отбрана ще започнат да растат.

„Влошава се сигурността в близост до нашите граници. Днес сме свидетели на популизъм, краен национализъм и език на омразата, които в минелото доведоха до концентрационни лагери. 70 години след победата над фашизма трябва да заздравим ценностите и да не допускаме политики от 19 век, да бъдем отклонени от европейските ценности“, каза още Плевнелиев в речта си.

"Днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили. На КСНС постигнахме широко съгласие за нова програма и план за развитие на въоръжените сили и за стартиране на проекти за модернизация. От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2% от БВП през 2024 г. Бъдещите инвестиции трябва рязко да повишат оперативната съвместимост с партньорите в НАТО. Членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите партньори към армията ни, за което говорят и високите оценки, които те дават на нашите контингенти", подчерта държавният глава.

"Днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа реторика и използване на езика на омразата, това е крайно опасно и недопустимо. Важно е да научим уроците от историята, в миналото езикът на омразата доведе до концентрационни лагери и две кървави световни войни, гражданите и институциите да си дадат сметка за рисковете. Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно. Днес е наложително още повече да заздравим принципите за траен мир в Европа. Недопустимо е днес да сме свидетели на замразени конфликти, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19 век. Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите", подчерта Плевнелиев.

По-рано днес браницкият епископ Григорий освети бойните знамена и Знамената-светини на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".

На водосвета присъстваха президентът, министри и депутати.

След водосвета бяха поднесени венци пред Паметника на незнайния войн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2015 в 18:53

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,НЕ ЗНАЯ ЗАЩО ТРЯБВА ЕДНА ИСТИНА НАПИСАНА И ПОДПИСАНА ОТ МЕН ДА БЪДЕ МОДЕРИРАНА?!?АЗ НЕ ЖИВЕЯ НА ЛУНАТА И ЗНАМ ЗА ЦЕНЗУРАТА РАЗПОРЕДЕНА "ЗА СИГУРНОСТТА" НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЧНОСТИ.АЗ БИХ ПОПИТАЛА ОТ КАКВО ГИ Е СТРАХ?!?! ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ....ИМА ОТ КАКВО ВЕРОЯТНО..

06.05 2015 в 18:48

ХЕЙ, НАРОДЕ МОЙ. ДА ЧУХТЕ ПРЕЗИДЕНТА ДА КАЗВА НЕЩО ЗА КАЧЕСТВОТО НИ НА ЖИВОТ ?!?! ДА ЧУХТЕ,ЧЕ ЩЕ ИМА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА,УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ И ДРУГИ СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ?!?! ВЪОБЩЕ НЕЩО КОЕТО КАСАЕ ЕЖЕДНЕВИЕТО НИ ...??? НЕ. ВЯРВАМ ОБАЧЕ,ЧЕ ЧУХТЕ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА БЮДЖЕТА ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕ И ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ ОТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА - ДА СИ КУПУВАМЕ ОТ АМЕРИКА И НАТО САМОЛЕТЧЕТА И ДРУГИ ЕКСТРИ ..... КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МЪЛЧИМ "ТЕ" И "ТОЙ" СТАВАТ ВСЕ ПО НАГЛИ.ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА НАГЛОСТА И ЛЪЖИТЕ ИМ.

06.05 2015 в 15:15

А-а-аааа нидей така! Не дай си боже на тая институция да се възщебири я кривоустата гражднаска мърла, я банкяния магнолийчо, я оная мазна гриздалина потомашка...
ти да видиш тогава що е то пародия, що е то чудо!

Кът са замисля само за фундачката ше ми е жал... нея кът кмет я обарват насред градинката на Лъвов мост пред камерите... разни еврогейтаци изсъхнали... маменцето им да ебем мръсно... придставям си ко ши е кът Президон... онождане на живо. Кък цеку ушака ка беше на "посещение" у американските мексикански щати!

06.05 2015 в 14:43

Поредното празнословие на Пастирката.Да му свършва мандата , да си осребрява гъзолизането с нЕкоя службица в Н-тата американска фондация и да ни освобождава от мизерното си присъствие.След този , действително смятам , че длъжността Президент в парламентарна република е просто пилеене на пари.Толкова пародийна фигура тази институция не познава.

06.05 2015 в 12:35

ЖАЛЪК ПЛАЗМОДИЙ.БОКЛУК

06.05 2015 в 12:29

По нищожеб президент тази територия не е имала.
Срам за всички нас и за армията ни!

06.05 2015 в 12:16

Марсито Рийс ЗНАКОВО ОТКЪСТВАЛА.
Кривоустата комунистическа снаха и тя НЕ присъствала, хем ресорен вайс-премиер...
баце магнолията - и той!


Абе, КУДЕ Е БАЦЕ?!

06.05 2015 в 12:11

За Роската е най-добре да не си отваря устата, че иначе много му личи, че не си е изработил сам парите.

06.05 2015 в 11:47

Само заради националните предатели по-долу с кеф бих гласувал за втори мандат на Плевнелиев. Човека си дойде с опита и знанията да е политик. Един от малкото хора дето няма да си тръгнат по-богати от политиката. Обаче това не угажда на местния Ганчо свикнал да го тъпчат, бият, етаж и доят. Щем някой не те бие и есе всеки божи ден значи е мухльо.....

06.05 2015 в 11:35

Руската военна техника е най-добрата, това е безспорно.
Дори и американците често ползват калашници, че техните смешни карабини не стават много примерно в пустинята.
Россия е номер 1 и скоро ще го разберете всички.