Президентът: Имаме нужда от модерен патриотизъм (снимки)

Юлиан Христов 06 май 2015 в 10:05 6460 15

Снимка Юлиан Христов

Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев в речта си по повод празника на Българската армия.

Той обеща, че от следващата година средствата за отбрана ще започнат да растат.

„Влошава се сигурността в близост до нашите граници. Днес сме свидетели на популизъм, краен национализъм и език на омразата, които в минелото доведоха до концентрационни лагери. 70 години след победата над фашизма трябва да заздравим ценностите и да не допускаме политики от 19 век, да бъдем отклонени от европейските ценности“, каза още Плевнелиев в речта си.

"Днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили. На КСНС постигнахме широко съгласие за нова програма и план за развитие на въоръжените сили и за стартиране на проекти за модернизация. От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2% от БВП през 2024 г. Бъдещите инвестиции трябва рязко да повишат оперативната съвместимост с партньорите в НАТО. Членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите партньори към армията ни, за което говорят и високите оценки, които те дават на нашите контингенти", подчерта държавният глава.

"Днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа реторика и използване на езика на омразата, това е крайно опасно и недопустимо. Важно е да научим уроците от историята, в миналото езикът на омразата доведе до концентрационни лагери и две кървави световни войни, гражданите и институциите да си дадат сметка за рисковете. Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно. Днес е наложително още повече да заздравим принципите за траен мир в Европа. Недопустимо е днес да сме свидетели на замразени конфликти, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19 век. Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите", подчерта Плевнелиев.

По-рано днес браницкият епископ Григорий освети бойните знамена и Знамената-светини на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".

На водосвета присъстваха президентът, министри и депутати.

След водосвета бяха поднесени венци пред Паметника на незнайния войн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!