"Плевнелиев се гаври с паметта на милионите жертви на Втората световна"

ОFFNews 29 април 2015 в 16:53 6563 28

Волен Сидеров
Волен Сидеров

"Атака" внесе декларация в Народното събрание, с която искат да се осъди отказа на държавния глава Росен Плевнелиев да участва в честването на 9 май 1945 г. в Москва и да определи "този отказ като гавра с паметта на милионите жертви на Втората световна война".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска парламентът да излезе и с обща декларация за отбелязване на Деня на победата над хитлеризма през Втората световна война.

В текста, предложен от "Атака", се припомня "решаващата роля на Съветската армия за тази победа и спасяването на европейските народи от нацистката опасност" и се оценява най-вече стойността на над 20 милиона жертви на руския народ, без които нямаше да има днешна свободна единна Европа".

„На 9 май 2015 г. се навършват 70 години от капитулацията на хитлеристка Германия. Няколко месеца по-късно, с капитулацията на Япония приключи Втората световна война. Тази война бе най-разрушителната в световната история, отнела живота на над 60 милиона души, осакатила и оставила без дом и имущество стотици милиони. Най-пострадалият континент е Европа. Над Северна, Южна Америка, Австралия не пада нито една бомба, няма разрушена нито една сграда. Жертвите, които дава САЩ, са 417 000 души. Жертвите, които дава Съветският съюз, са над 20 милиона души", разказа в пленарна зала лидерът на „Атака".

Той обясни, че именно заради тези цифри трябва да бъде почетена решаващата роля на Съветската армия за освобождението на Европа от хитлеризма.

„Затова и в днешния ден разглеждаме опитите да бъде омаловажена ролята на великата Съветска армия във Втората световна война като подла подмяна на историческата реалност и конюнктурна игра на САЩ и някои техни подгласници срещу днешното руско ръководство, под формата на „политическа санкция"", коментира още Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!