Плевнелиев: Бъдещето не са тръбите за газ, а иновациите

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 19:20 3756 16

Държавният глава Росен Плевнелиев.

България е регионален център в комуникационните и информационните технологии. Тя е първата страна в Европейския съюз, която е създала програма за образование и иновации.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на 11-ото издание на Националния иновационен форум "Развитие на иновационната среда за устойчив икономически растеж в България". Той отбеляза, че пътят към развитието е в образованието и в подкрепата на технологиите и иновациите.

„Бъдещето не минава през тръбите за газ. Бъдещето е в таланта на една нация, в стратегическото мислене", отбеляза държавният глава. По неговите думи секторите „Аутсорсинг” и „Аутомотив” (заводи за автомобилни части) са се превърнали в едни от най-бързо развиващите се. Годишният оборот на аутсорсинг индустрията е 1 млрд. евро, подчерта президентът. Той очаква тази цифра да се удвои до 2020 г. "София се е развила като старт ъп хъб за регона и е привлякла инвеститори и идеи от целия регион", допълни той.

"Много инвеститори дойдоха в България и следят внимателно предприемаческата среда и какво се случва в страната", каза той. Плевнелиев отбеляза, че дигитализацията и дигиталната икономика трябва да бъдат в дневния ред на всички предприятия.

„Ако не подкрепяме иновациите няма да стигнем до никъде", каза още той и допълни, че България може да има 45 хил. нови работни места, които да бъдат създадени в следващите 5 години. Държавният глава посочи необходимостта от кадри в информационно-технологичния сектор и от иновативно образование, където качеството да е на фокус, а не количеството.

„Да си по-добър не означава винаги да си по-голям“, отбеляза Плевнелиев. По време на форума той връчи наградите на отличените предприятия в Националния конкурс за иновативно предприятие на годината.

По неговите думи страната ни има нужда от ефективни институции. Според Плевнелиев, за да просперираме, трябва да засилим институционалния капацитет. За целта електронното правителство трябва да бъде въведено бързо, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2015 в 12:02


Успокой се. Това, което те е вбесило, са мненията на случайни хора, а не виждането на редакцията. Ти имаш правото да пишеш каквото мислиш по същия начин, по който и тия, които не харесваш.

09.12 2015 в 11:59

Да напомниме ли че децата в училищата за изминалата година са със 100000 по-малко?

09.12 2015 в 10:17

Тези които разглеждате коментарите преди да ги публикувате, най вероятно приличате на роско, недоносени продажни мизерници. Жалки сте, това да си безродник и да не уважаваш мнението на хората в името на парите, които взимаш е най-жалкото нещо. Ще се постаря никога повече да не отворя скапания ви сайт!

09.12 2015 в 09:24


Не го е срам. Обратното - също като седерастите от началото на 90-те, смята че налудничавата куха патетика е достатъчна "за да стане работата". Коя работа, как, защо - все тая. Важното е да станеш, да си наместиш вратовръзката, и да се изходиш по текущия въпрос.
Даже ЦК на БКП от края на 80-те не беше толкова нелепо и безпомощно, макар че и тогава всичко очевидно се разпадаше.

09.12 2015 в 08:55

С 450лв. стипендия на докторанта и 60 лв. на месец за канцеларски материали ще правиш иновации само хартиени оригами. Не те ли е срам ???

09.12 2015 в 07:44

Иновации без или с безумно скъпи енергоносители са невъзможни... ЩАСТЛИФТ ОЛИГОФРЕН! Дори и на децата играли коя да е стратегическа игра им е ясно, че без ресурс е невъзможно да се развие дадена раса.

09.12 2015 в 06:09

А бе, охлюв, и като как изглеждат ваште с гусин перзидентчето "технологии и иновации", без енергия?
Очевидно е че нямате и десет класа - Втория принцип на термодинамиката се учи в девети.
Спрете най-накрая да подлудявате населението с безумието си.

08.12 2015 в 23:48

Технологиите и иновациите са настоящето по белия свят. А БГ е 100 години назад, в газа. Губите си времето г-н президент. Масата на територията е ментално в далечното минало.

08.12 2015 в 23:06

Не, не сме съгласни че хляба замества водата. Това просто са различни неща, и не може нито без едното, нито без другото.
А виж, без тоя опасно глупав човек не само може, ами и трябва.

08.12 2015 в 22:55

Това не е планова икономика, че държавен чиновник да казва къде е бъдещето. Бъдещето е там където решат предприемачите, а не чиновника.
Неговата работа е да създава читава бизнес среда и до там.
Няма бизнес без работеща СЪДЕБНА СИСТЕМА и адекватни гаранции на частната собственост.
Това трябва да е песента и на Президента. Останалото са празни приказки.