Плевнелиев: Бъдещето не са тръбите за газ, а иновациите

OFFNews 08 декември 2015 в 19:20 4265 16

Държавният глава Росен Плевнелиев.

България е регионален център в комуникационните и информационните технологии. Тя е първата страна в Европейския съюз, която е създала програма за образование и иновации.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на 11-ото издание на Националния иновационен форум "Развитие на иновационната среда за устойчив икономически растеж в България". Той отбеляза, че пътят към развитието е в образованието и в подкрепата на технологиите и иновациите.

„Бъдещето не минава през тръбите за газ. Бъдещето е в таланта на една нация, в стратегическото мислене", отбеляза държавният глава. По неговите думи секторите „Аутсорсинг” и „Аутомотив” (заводи за автомобилни части) са се превърнали в едни от най-бързо развиващите се. Годишният оборот на аутсорсинг индустрията е 1 млрд. евро, подчерта президентът. Той очаква тази цифра да се удвои до 2020 г. "София се е развила като старт ъп хъб за регона и е привлякла инвеститори и идеи от целия регион", допълни той.

"Много инвеститори дойдоха в България и следят внимателно предприемаческата среда и какво се случва в страната", каза той. Плевнелиев отбеляза, че дигитализацията и дигиталната икономика трябва да бъдат в дневния ред на всички предприятия.

„Ако не подкрепяме иновациите няма да стигнем до никъде", каза още той и допълни, че България може да има 45 хил. нови работни места, които да бъдат създадени в следващите 5 години. Държавният глава посочи необходимостта от кадри в информационно-технологичния сектор и от иновативно образование, където качеството да е на фокус, а не количеството.

„Да си по-добър не означава винаги да си по-голям“, отбеляза Плевнелиев. По време на форума той връчи наградите на отличените предприятия в Националния конкурс за иновативно предприятие на годината.

По неговите думи страната ни има нужда от ефективни институции. Според Плевнелиев, за да просперираме, трябва да засилим институционалния капацитет. За целта електронното правителство трябва да бъде въведено бързо, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews