Плащаме 43 млн. лв. за изтребителите, за сметка на това - чрез посредник

Само за ден МО реши да разплати 60 млн. лв. без обществена поръчка

Юлиан Христов 03 ноември 2016 в 14:47 7739 4

Плащаме 43 млн. лв. за изтребителите, за сметка на това - чрез посредник

Снимка OFFNews

Както се очакваше, Министертвото на отбраната все пак опря до услугите на Русия и ще плати близо 43 млн. лв. на фирма посредник за доставката на двигатели за изтребителите МиГ-29. Само преди месец от ведомството на Николай Ненчев съобщиха, че обществената поръчка за доставка на двигателите е прекратена, защото доставчикът предлагал все още непроизведени двигатели, а исканата сума била по-висока от ресурса, който министерството беше заделило.

Това доведе до провеждането на процедура по пряко договаряне с единствения явил се участник - българската фирма "Авиостарт", която декларира, че ще внесе двигатели директно от производителя им - руската държавна компания РСК МиГ. От доклад на комисията, провела прякото договаряне, който е публикуван на 1 ноември, става ясно, че за машините ще бъде платено приблизително същата сума, каквато беше поискана първоначално при обявената обществена поръчка - 21.837 млн. евро (42.709 млн. лв.). За тази сделка МО разполагаше с 36 млн. лв. 

Договорката предвижда доставката на четири новопроизведени руски двигателя РД-33 серия 2 и шест ремонтирани в Чернишевските заводи на руската държавна компания. Цената на един нов двигател е 3.480 млн. евро, а за ремонтиран - 1.320 млн. евро. От МО отбелязват, че в нея е калкулирана отстъпка от 1000 евро на двигател, но това не променя драстично първоначално исканата от фирмата цена. 

Само в рамките на един ден Министерството на отбраната реши да разплати без провеждане на обществена поръчка близо 60 млн. лв. В сряда стана ясно, че за агрегати за изтребителите ще бъдат платени 13 млн. лв. след предоставяне на оферти и договаряне с доставчиците. 

Авиацията спешно се нуждае от агрегати КСА-2, чиято доставка е неотложна поради опасност от приземяване на наличните бойни самолети. 

Драмата с поддръжката на бойната авиация беше причина близо година между бившия шеф на ВВС Румен Радев и военния министър Николай Ненчев да има напрежение. Настоящият кандидат за президент настояваше за сключване на договори по рамковото споразумение с РСК МиГ по поддръжката на изтребителите, нещо, което министърът отказваше да направи. Аргументите му бяха, че предложената от руска страна цена за поддръжка на МиГ-29 до 2019 година е тройно завишена от досегашната. Нещо повече - Ненчев заяви в интервю за в. "Сега", че по темата с изтребителите, неназовано от него лице, му е предложило подкуп. След направена проверка от прокуратурата съобщиха, че не са събрани доказателства, освен твърденията на министъра, за предлаган подкуп. 

За да бъде избегната зависимост от Русия, военното министерство възложи на Полша да ремонтира шест двигатели за МиГ-овете, като сътрудничеството трябваше да продължи със споразумение за интегрирана логистична поддръжка, каквото обаче до момента няма. 

Въпреки че военният министър неколкократно заяви, че неизползвани руски двигатели могат да бъдат намерени в европейски държави и че машини няма да бъдат купувани от Русия, сега става ясно, че все пак те ще бъдат доставени от РСК МиГ и то чрез фирма посредник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12329

3

Шопа

03.11 2016 в 16:57

Пед***, хората 100 пъти му го казаха. Ама сега някой ще земе и комисионна.

25665

2

Victimized

03.11 2016 в 15:05

Монументални КРЕТЕНИ, да не сме зависими от РУСИЯ ще дадем няколко милиона на посредник, чесън тоя министър е от "ваште", евроатлантик, борец за демокрация и независимост.
То му го говориха хиляди хора той не поема, че и малоумния електорат на Трайчо му подгласяше всячески...

77927

1

El Commandante

03.11 2016 в 14:52

Еми, кво да ви кажа, ако Перукеро де ла Герра четеше коментарите в Оффнюз този унизителен цирк щеше да бъде избегнат, а двигателите-отдавна доставени.

Интересно сега, купуването на тези матори все пак представлява ли провеждане на лява политика или не?

А, Ненчев, тебе питам?