Петър Москов: Пациентът вече няма да е ходеща клинична пътека

Последна промяна на 04 февруари 2016 в 08:49 5105 9

Парите не следват пациента, болният следва сбъркана финансова логика в системата на здравеопазването. Болният вече няма да бъде ходеща клинична пътека. 

Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по Нова тв, като коментира изготвената Национална здравна карта. Болниците трябва да получават пари според усреднената стойност за това колко им струва лечението на пациентите, обясни той. 

Парите за доболничната помощ ще се увеличат още с подписването на следващия договор с НЗОК, стана ясно от думите му. Той даде пример с липсващи 110 джипита и 103 педиатри в столицата. 1089 повече пък са леглата в болниците. 

Общият брой на необходимите лекари в извънболничната помощ е над 11 хиляди, показват данните от здравната карта, която бе публикувана за обществено обсъждане на страницата на МЗ. 

Управляващото мнозинство е сформирано по абсурден начин, а опозицията в парламента се бори за надмощие помежду си във връзка с предстоящите президентски избори. Радан Кънев има път назад, Реформаторският блок трябва да се консолидира, каза още министър Петър Москов в коментар на избора на Меглена Кунева за просветен министър вчера. Да се разпадне РБ е мечтата на опозицията, категоричен бе Москов. "Връщането към разказа "аз съм по-морален, аз съм най-автентичен и еди какъв си", дори да съдържа в себе си правилни и смислени позиции, то е грозен от гледна точка на политическото бъдеще на България акт", обясни той.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2016 в 15:50

Цитат от коментиращ 8 (именувал себе си "Обективен"):
"Не разполагаш ли с инструментите на властта...
[и нататък:"> Напротив, разединяваш градивната енергия и се превръщаш в безнадеждно безперспективна "героично-утопчна" опозиция ! "

Това да делиш власт с мутри, ченгета, престъпници НЕ е нищо достойно, нито полезно и градивно. Нарича се комформизъм в лекия вид, а в пълнота - точният израз е съучастие.
Г-н Москов, за съжаление, се превърна именно в съучастник. Напълно подкрепям позицията на ДСБ, дори ми се струва по-мека, отколкото е необходимо. Трябва да бъдат още по-твърди, още по-принципни и още по-безкомпромисни. Напр. при гласуването за Кунева трябваше да гласуват ПРОТИВ, а не въздържал се. При борба с мафията не може да има "въздържал се" - или си ЗА, или си ПРОТИВ. Все повече ще опираме до това разделение, защото това е реалността в България, това е разделителната линия. Или си с мутрите (дори и само като послушно-търпящ роб, на когото му прибират и парите, и бъдещето и всичко), или си достоен човек и отстояваш твърда позиция против мафията и против безобразието, което продължава твърде дълго!

04.02 2016 в 15:33

Слушайки Москов в днешното предаване по Нова ТВ "Здравей, България", ми се иска да го поздравя за неговото конструктивно поведение ! Напълно споделям неговото разбиране, че критичният поглед към статуквото е необходимо, но съвсем НЕ ДОСТАТЪЧНО условие за неговата промяна. Не разполагаш ли с инструментите на властта, на дело нищо полезно не би могъл да сътвориш, колкото и да си прав ! Напротив, разединяваш градивната енергия и се превръщаш в безнадеждно безперспективна "героично-утопчна" опозиция ! Фактът, че в Реформаторския блок се обособиха две крила - конформистко-либерално и радикално-консервативно - не е недостатък ! Напротив, това му придава потенциалните качества на двигател, стига да бъдат смислено преформулирани и стриктно спазвани правилата му на функциониране !

04.02 2016 в 14:31

Поне от десет години слушам за тази
Национална здравна карта, само приказки!
Явно бърка много интереси и на никой не му
стискаше да я направи.
Евала на Москов!!!

04.02 2016 в 12:37

Голямо нещо са медиите. Човекът ви оправя здравеопазването и ефективноста от лечението и прозрачността при разпределението на бюджета, вие го мразите заради незаконно внесени качествени ваксини поради независещи от него обстоятелства. Да си подава оставката, че ДПС да продължава геноцита.

04.02 2016 в 12:26

Този престъпник,кога ще влезе в затора?

04.02 2016 в 11:54

Човека се опитва да прави далавери, 10-12% от които да са за него! Това ще му е на некадърния анестезиолог. Друг шанс няма да има!
Не може да твърдиш че правиш дарение, което по същество е изключително неравностоен и криминален бартер, при това погазвайки абсолютно всички правила за работа с лекарствени препарати в ЕС и в частност в България!
Този трябва публично да бъде обесен!
Толкова нагъл крадец и мишкар не е имало от времето на първото правителство на драгалевския партиен циганин! Но дори и тогава никой не е посмявал така явно да нарушава правила и да застрашава здравето на гражданите на страната!
СМЪРТ за дрогаджията!
СМЪРТ!

04.02 2016 в 11:25

Човекът се опитва да въведе ред и прозрачност в изразходването на средствата за здраве и точно заради това е трън в очите на мафията в здравеопазването. Затруднява я да източва здравната каса и да одира пациентите !

04.02 2016 в 10:18

Болниците трябва да получават пари според усреднената стойност за това колко им струва лечението на пациентите, - А ДО РЕАЛНАТА СТОЙНОСТ НА ВСЕКИ ИНДИВИД ОТ КЪДЕ ПАРИ.Гой даде пример с липсващи 110 джипита и 103 педиатри в столицата- КОЛКО Е ВЯРНО ТОВА В "КАРТАТА" С ПЕДИАТРИТЕ ПОКАЗВА ФАКТЪТ ЧЕ ВСИЧКИ ПЕДИАТРИ В ПОЛИКЛИНИКИТЕ СТАНАХА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ И ИЗЧЕЗНАХА ОТ СТАТИСТИКАТА.

.ЕДНО Е СИГУРНО МОСКОВ ИМА ОГРОМЕН АПЕТИТ ЗА ВЛАСТ И Е НА ПЪТ ДА ОПЛЮЕ БЕЗ КАПКА СВЯН РАДАН КЪНЕВ, ДСБ И ДА НИ СЕ ЯВИ КАТО ПОРЕДНИЯ Яне Янев. Дали пък не се вижда като бъдещ министър председател при президент Борисов????? В него има и от популизма на Борисов и от умението да говори така, че да се хареса, по умен е, енергичен е, има вид на отдаден на работата си, даже физически по симпатичен. Спокойно мога да кажа той е един подобрен вариант Борисов.

04.02 2016 в 09:16

Това нищожество не се катери по стълбата, ми направо лети по нея.