Над 800 джипита и педиатри не достигат у нас според Националната здравна карта

OFFNews 02 февруари 2016 в 16:12 4720 2

Снимка БГНЕС

Недостиг на общопрактикуващи лекари и педиатри в цялата страна показва проектът за Национална здравна карта, който беше представена днес от здравния министър Петър Москов.

Личните лекари в България са с 437 по-малко от необходимото, а педиатрите не достигат с 405, показва проектът. Недостигът на лични лекари е в сила и за големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас.

Има липса на още 400 специалисти в доболничната помощ в страната. Затова броят им няма да бъде съкращаван, а ще се търсят начини да бъдат стимулирани, за да се увеличи техният брой.

В някои области има липса на определени специалисти, докато в други области има пренасищане. 

Здравният министър каза още, че ще предложи лекарите от определени дефицитни специалности да получават финансови стимули, като допълнителните средства може да бъдат отпуснати още през 2017 г.

Според него обаче е необходим и по-сериозен ангажимент  от страна на общините и университетите за справяне с недостига на кадри.

Москов отхвърли твърденията на членове на Сдружението на общопрактикуващите лекари, според които цифрите на министерството не са верни.

При съставянето на Националната здравна карта са използвани данните на НЗОК за това колко лекари имат договори с Касата, каза той. 

Според проекта на Министерството на здравеопазването необходимите болнични легла в страната са 35 316 при съществуващи 38 334. Част от излишните легла обаче няма да бъдат закрити, а вместо това ще бъдат преобразувани в легла за продължаващо лечение.

При болничната помощ най-голям е недостигът на легла за продължително лечение - в момента те са едва 1,8% от всички болнични легла, като целта е да станат 13 на сто. За да се случи това още от април ще влязат в сила три нови клинични пътеки за хора след тежки хирургични, ортопедични операции, както и инсулти и инфаркти. Тези клинични пътеки ще се използват след острото излекуване на състоянието. 

По думите на Петър Москов при определянето на това какви обеми са достатъчни за определени специалисти или дейности са се взимали предвид средноевропейските критерии и реалното ползване от български пациенти през 2013 г., 2014 г. и първата половина на 2015 г.

Москов обясни, че застана зад идеята на Българския лекарски съюз увеличаване на парите в доболничната помощ. Той обеща 40 млн. лева повече да отидат през тази година в доболничната помощ, за да се увеличи броят на направленията за специалист и за изследвания. 

На базата на Националната здравна карта Здравната каса вече ще може да избира с кои болници да сключва договори. 

Проектът за Национална здравна карта ще бъде публикуван в сряда на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!