Пеканов: Преговорите с 'Газпром' може да са неприятни и неморални, но ще продължат

Неслучила се реформа в МВР бави първото плащане по Плана за възстановяване

OFFNews 23 август 2022 в 10:25 5518 10

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Атанас Пеканов

Може би преговорите с "Газпром" са неморални и неприятни, най-вероятно Русия не е надежден дългосрочен партньор, но ще продължим търговските си отношения.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той добави, че целта на правителството е да се осигури необходимото количество газ и то да е на приемливи цени. По думите му първо трябва да се работи по диверсификацията, но преговорите с руската страна са наложителни. Изказването му е по повод вчерашния брифинг на кризисния щаб за енергеника, по време на който eнергийният министър Росен Христов обяви, че "очевидно трябва да се обърнем към "Газпром".

Вицепремиерът каза още, че така или иначе търговските отношения с Русия продължават и добави, че именно редовното правителство на Кирил Петков извоюва дерогация на европейската директива за забраната на вноса на руски петрол.

Пеканов заяви още, че "Зелената сделка" е начинът, по който ще станем енергийноно зависими. Той определи именно "Зелената сделка" като път към дългосрочната диверсификация.

Неслучила се реформа в МВР бави първото плащане по Плана за възстановяване

Първото плащане по Плана за възстановяне и устойчивост се бави заради неслучила се реформа, обяви Атанас Пеканов. Причината е забавеното доизграждане на единната национална радиокомуникационна система ТЕТРА (централизирано управление на звената за реакции при кризи като системата 112, системата за ранно предупреждение и оповестяване, планинска спасителна служба, морска администрация и др.), което се бави заради липсата на подадени оферни по обществената поръчка за 108,5 млн. лв. След като по поръчката не се е появил и един кандидат, процедурата е отменена. Така липсата на договор се превръща в спънка за получаването на първия транш от ЕС.

Вицепремиерът Атанас Пеканов съобщи, че в момента МВР движи този проект в спешен порядък. Очаква се България да подаде документите за първия в транш в края на месеца. След това ЕК ще има 2 месеца за разглеждането на предоставените докоменти. Това означава, че можем да получим първите 2,6 млрд. лв. през ноември.

Пеканов каза още, че работата по 22-та закона за втория транш, с краен срок 31 декември, продължава и отгорност на 48-НС е да приеме всички бързо. Вицепремиерът добави, че отговорност на служебния кабинет е да довърши тези от законопроектите, по които работата се бави.

Компенсации за битовите потребители, но не и за бизнеса

Вицепремиерът разкритикува решението на предходния парламент за компенсации на всички небитови потребители. Той твърди, че тези помощи, според него дадени на калпак, са отпуснати заради предизборната ситуация. 

"Сега вече не е времето за такива мерки на калпак. Такива трябваше да се правят в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, за да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни в момента се опитват да стимулират спестяванията, така че фирмите да се напасват към тази нова ситуации", смята той.

По думите му помощи са нужни само за домакинствата, както и на онези небитови потребители, които имат нужда от подкрепа, а не на всички. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

10

офф бее

23.08 2022 в 16:57

Български министър заявява в прав текст, че правителството ще извърши нещо неморално, но има дебили, които го подкрепят!!!!! Евтин газ НЯМА да има, ооууу!

А като са тръгнали "неморално" що не отворят клуб за суингъри в МС? Или гей-клуб? Не е забранено от закона. Да, може би не е съвсем "морално", но е по-почтено все пак!

-60

8

офф бее

23.08 2022 в 13:11

Скапаняци! Чудя се как по-обидно да го кажа, без да ме изтрият...
Бе...майката! Може да е неморално, но ще продължа да ви псувам!

15914

6

поп Дръвчо

23.08 2022 в 12:03

Десетки години руския газ беше най-скъп за България. Даже ако се случеше такава пазарна ситуация че да е по-евтин, веднага някой вземаше голям шлем и пак ставаше най-скъпия в Европа.

За капак в началото на годината съвсем го спряха.

Поради какъв Хикс сега изведнъж стана евтин?

6386

5

Zlatko

23.08 2022 в 11:59

4rnor, от вчерашните репортажи, в които говори и показваха онзи с очилата, оставам с впечатление, че на българския бизнес не му пука от къде е газа, стига да е най-евтин. А постоянно ни облъчват, че от гЪзпром ще е на най-ниска цена.
Пак го казвам: най-евтиния газ от руснаците, не означава най-ниска цена за България! Защото с тези, стойноста, която ще платим няма да е само в парите за мегават, а и сумати допълнителни обещания, задължения и условия.
РеZидента и виZето, Копейката, 100 годишните и всички други, които искат да ни обвържат с и милеят за Русията си, не трябва да се допускат до постове от които зависи настоящето и бъдещето на страната!

-240

4

редовно четящ

23.08 2022 в 11:27

С две думи - може да не ви харесва, но ние ще си браним комисионните с цената на независимоста на България.

1321

3

4rnor

23.08 2022 в 11:27

На кратко:
- Търсенето на ненадежни доставчици за сметка на надежни такива става приоритет.
- Нека обслужим интересите на "Газпром", нищо че не си изпълняват договорите и си позволяват да въртят кранове когато си решат.
- Българиския бизнес да се оправя - кой както може. Ще компенсираме, част от тях, не всички. Да се разбира - който е от "нашите хора" и където трябва да се извиват китки на конкуренцията.

Ясно е за кой мислите, морално изсъхнали голи охльови.

925

1

ешо

23.08 2022 в 11:06

да защото нее важен морала и надежноста а са важни парите които ще вземе радев от газпром