Павлова предложи „Пакт в София“ за бъдещето на кохезионната политика на ЕС

OFFNews 02 юни 2017 в 17:58 3859 0

Голям форум на най-високо ниво за бъдещето на кохезионната политика на ЕС след 2020 г. се планира в пика на Българското председателство - в края на май-началото на юни 2018 г., обяви министър Лиляна Павлова.

Във форума ще участват министрите, отговорни за териториалната кохезия, Европейската комисия, Европейският комитет на регионите, с който Павлова вече е провела среща заедно с Европейския парламент и Комисията по регионална политика.

„По време на срещата в рамките на председателството и в резултат от проведените дотогава дебати, анализи и изградена българска позиция, ще търсим решение за следващите стъпки за кохезионната политика на ЕС. А тази инициатива може да се нарече – „Пактът на София“, „Пактът в София“ или Декларацията от София“, каза министър Павлова.

Тя е на мнение, че с тази инициатива ще се очертае нашата визия по темата, тъй като е рано да очакваме през 2018 г. да има приети регламенти или да е ясно какво ще се съдържа в дългогодишната финансова рамка след 2020 г.

„Но пък е много подходящ момент да говорим за предложения за финансови инструменти и по какъв начин те да достигнат до хората и бизнеса. Преди това обаче трябва да бъде свършена много работа и да бъдат подготвени изключително аргументирани анализи и документи. В противен случай ще останем само с добри намерения“, заяви Павлова, която участва като лектор в дебата „Бяла книга за бъдещето на Европа“, организиран от Европейския икономически и социален комитет и Икономическия и социален съвет на България.

„Българското председателство не е домакинство, това не е спортно състезание, на което ще сме домакини. Напротив - то е шанс и възможност за България да се утвърди на европейската сцена като един надежден, стабилен партньор и балансьор именно в търсенето на оптималното решение и за бъдещето на Европа, и за проблема с миграцията, и за мерките за икономическо развитие и растеж, включително за приоритетите от нашия дневен ред“, каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков