'Патриотите' да си мерят приказките за ДПС, призова премиерът

Няма да има коалиция с БСП, докато аз съм лидер на ГЕРБ, обяви Борисов

OFFNews 04 ноември 2017 в 16:50 7294 1

Премиерът Бойко Борисов призова "Обединени патриоти" да си мерят приказките по адрес на ДПС, които, от своя страна, също трябвало да проявяват максимална толерантност.

"Винаги сме били за разбирателство, полагаме усилия различните етноси в България да живеят възможно най-добре и в разбирателство. Недопустимо е да се говори кой кого щял да стъпче. Може и с тези изказвания да се втвърдява електората и да се постига временен успех, но на Балканите по-страшно от това няма. Такава експлозия може да се получи, не забравяйте, че само преди 30 г. беше Възродителният процес", заяви Борисов по време на регионалната политическа академия на младежката организация на ГЕРБ в хасковските Минерални бани, цитиран от "Фокус".

Според него в страната ни е щяла да избухне страшна гражданска война като в Косово, ако не е било НАТО. "Имаме толкова български мюсюлмани, няма разлика помежду ни, но някой иска да я прокара изкуствено. Трябва да четем историята и да бъдем внимателни с нея, защото се повтаря понякога и то в по-лош вариант", подчерта той. 

ГЕРБ трябва да продължи да бъде пример за етническа толерантност. Инвестираме в смесените региони – във ВиК, обредни домове, пазари, спортни площадки, инфраструктура. Затова хората в тези региони ни вярват. В Минерални бани ДПС има 10 общински съветници, ГЕРБ има трима. Други партии тук няма, коментира Борисов.

Той обяви, че в ГЕРБ никога не са се водили разговори за коалиция с БСП или с ДПС. 

За да спрат спекулациите, на Конгреса на ГЕРБ на 26 ноември ще се вземе решение да не се прави такава коалиция, докато аз съм председател на партията. БСП си разчистват сметките помежду си, като се обвиняват, че една част от тях били за коалиция с ГЕРБ. Ние не искаме такъв съюз. Вътрешната опозиция в БСП да си намери друго обяснение с кого е, подчерта премиерът. 

По повод искания вот на недоверие за правителството Борисов заяви, че той се внася, за да се свали кабинета и да има нови избори, а предизборна кампания и служебно правителство няма да изглеждат добре в очите на Европа по време на председателството. 

На въпрос за кмета на Хасково Добри Беливанов и загубеното доверие към него от страна на партията Бойко Борисов отговори, че не се меси в избора на кметове и общински съветници, защото те се посочват пряко от структурите на ГЕРБ по места. По думите му преди изборите за кмет областният координатор Делян Добрев и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов са гарантирали, че кандидатурата на Беливанов за кмет е широко подкрепяна от структурите в Хасково.

"Ясно е, че Добри Беливанов премина в друг отбор, но всеки трябва да си носи отговорността за решенията. Делян Добрев е сред най-умните хора в партията. Въпреки това аз приех оставката му, защото трябва да се научи да носи отговорност. Но партията се съпротиви, Делян е много обичан в ГЕРБ", коментира Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови