Първанов: Безумие е левите да водим кампанията един срещу друг

OFFNews 14 юни 2016 в 14:40 2873 9

Ще сгрешим, ако насочим стратегическия удар в тази кампания един срещу друг в лявото пространство, това е безумие, което трябва да бъде спряно.

Toва коментира председателят на АБВ Георги Първанов днес по време на дискусия "Президентски избори 2016: Предизвикателството пред левицата", организирана от фондация "Фридрих Еберт".

Според него президентът не може да е ляв или десен, а трябва да има воля за национално значима политика.

Той е на мнение, че битката между лявото и дясното няма да е от полза за левицата на тези избори. "Тази битка обаче е важна от гледна точка на преструктурирането на голямата промяна в българската политика. Затова е толкова важно да бъдем заедно в тези избори", добави Първанов.

По думите му не е достатъчна само широка лява коалиция. Той коментира още, че затова АБВ създава партньорства с част от партиите от център, съобщава бТВ.

Важно е да номинираме кандидат, който да е избираем, но да бъде добър президент след това, коментира той.

Според него, ако БСП и АБВ заложат на самостоятелни партийни кандидати, това ще лиши от перспектива левицата, "защото напролет ние пак няма да сме събрани и сигурно ще е поредният случай, в който ще инкасираме загуба".

Според него тези избори могат да дадат стратегическа перспектива на развитие на отношенията вляво. "Влиянието на ГЕРБ ерозира, но големият проблем е в липсата на алтернатива", отбеляза той.

По време на дискусията политологът Антоний Тодоров коментира, че забавянето на кандидатурите на партиите за президентски избори създава "ситуация на взаимно дебнене". Според него евентуална обща кандидатура на левицата трябва да надхвърля границите на лявото, ако целта е да се спечелят изборите. По думите му левицата трябва да има предвид и възможността нейният кандидат за президент да се изправи и срещу Бойко Борисов.

Социологът Кольо Колев пък заяви, че влюбената в Борисов публика драстично е намаляла и това е идеалният момент, в който ГЕРБ може да загуби, независимо от кандидатурата. "Широка лява коалиция е хубава донякъде идея, но крайно недостатъчна. Според него трябва да има по-широка коалиция, а кандидатът не трябва да е от лявото пространство",каза той.

Социологът Васил Тончев коментира, че лявото в България няма своето адекватно политическо представителство. 

Голямата опасност за българската политика напоследък е деполитизацията й, смята проф. Искра Баева. Тя отбеляза, че предстоящите избори се превръщат в някаква сделка. "Плановете как предварително да се подберат неполитически кандидатури, но да бъдат печеливши, ми се струват като лоша тенденция " , коментира тя.

Според Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, по-скоро става дума за деидеологизация на управлението и на политиката. По думите му са нужни нови идеи, които да отговарят на новите условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12881

5

Иван55

14.06 2016 в 15:46

"Социологът Васил Тончев коментира, че лявото в България няма своето адекватно политическо представителство."

То комай и в дясно е, ако не същото, то поне подобно. Е, има и референдум, питат и за мажоритарност. Ама референдумът пък е "на Слави".

13709

3

Маргарит

14.06 2016 в 15:12

До предните избори не беше проблем...

А че е безумие, то е ясно, ама каквито левите, такова им и безумието.

63994

1

Red or Dead

14.06 2016 в 14:52

Архари от вси планини, съединявайте се....
 
X

Да помогнем на украинските деца!