Първан Симеонов: Може да се стигне до изненадващо развитие на вота

OFFNews 09 юни 2024 в 10:47 11222 4

Социологът Първан Симеонов

Снимка БГНЕС

Социологът Първан Симеонов.

"Прогнозата става все по-трудна, защото политическият процес предполага сложни избори. В ситуации, в които няма видими отговори, обикновено се получават и изненадващи развития. Масовото съзнание търси понякога нетрадиционни, понякога екзотични опции." Този коментар направи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". 

Стотици хиляди българи решават в последния момент за кого да гласуват и това се случва дни преди изборите. Мнозина вземат решението в последните часове, отбеляза политологът в предаването "Преди всички".

"Обикновено така се гласува, когато изборът не е много голям, когато се търсят нетрадиционни опции или колебанието е доста сериозно", каза Симеонов.

Ако и днес има неискреност пред екзитпола, това би било тревожен симптом, посочи той, като направи паралел с последните местни избори.

Симеонов призова избирателите да се отзовават и да попълват кратката анкетна карта, която е анонимна.

На всеки два часа "Галъп" ще оповестява информация за активността.

Първите прогнози за следващия Европарламент се очакват след 21.00 часа българско време

Изборите 2 в 1 може да изискват и по-дълго броене, предупреди Симеонов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    12407

    4

    Bad Horse

    09.06 2024 в 14:05

    Огромния брой недействителни бюлетини миналия път беше позор. Скандал. Втората партия в България е тази на недействителните бюлетини ???? Трябваше да се анулират само за това дори.

    Сега ще се повтори.

    800

    3

    Махнете ги тия прогнози на тези гнусни Агенции. Светльо Витков чудесно го обяснява в интервюто. Ако може (извинения за нахалството) филтрирайте ги всички тези мърши на обществото. Или поне неделя да е със свеж и почивен полъх. Гласувай народе за някой който не е идеален ,защото противната мърша ще получи повече влас. Напред към неделното чудо.

    2550

    2

    alfakentavur

    09.06 2024 в 12:28

    "Стотици хиляди българи решават в последния момент за кого да гласуват и това се случва дни преди изборите. Мнозина вземат решението в последните часове"

    Вярвам му. Както вярвам и че стотици хиляди българи не знаят как да гласуват с "великата" хартия и бюлетините им са невалидни.

    12407

    1

    Bad Horse

    09.06 2024 в 12:23

    С други думи, предизборните ни прогнози са чиста пропаганда. Което си го знаем.

    Ей така като излязат т.нар. ни "социолози" и кажат че настроенията на народа изведнъж са се променили... вече не се и смея даже. Въздишам. Разлика по-голяма от 2% между прогноза и резултат означава едно от тези две неща: изборни манипулации или пропагандни прогнози.

    Бих казал или некадърност, но грешката щеше да е в случайни посоки всеки път, а не все в една и съща посока.

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх