Партиите няма да канят Зеленски на откриването на 48-ото НС

Костадинов се закани да вика Митрофанова в парламента

Йорданка Веселинова 14 октомври 2022 в 14:49 4845 10

Архив

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски

Седемте партии от новия парламент засега няма да канят украинския президент Володимир Зеленски на откриването на 48-ото Народно събрание.

Решението бе взето на втората извънредна среща в НС, която приключи преди минути. Тя се проведе по инициатива на ГЕРБ-СДС. На срещата нямаше представители на "Възраждане", "Български възход" и БСП.

Представителите на ПП, ГЕРБ, ДБ и ДПС обаче решиха да обсъдят въпроса отново на първия председателски съвет.

ГЕРБ иска да покани Зеленски на откриването на 48-ото НС

Предложението за видеообръщение на Зеленски се появи няколко часа след като по искане на "Демократична България" бе решено руският посланик Елеонора Митрофанова да не бъде канена на откриването на първото заседание на новия парламент.

Това не е първият път, в който се предлага изпращане на покана на Зеленски. Още на 24 март ДБ предложиха изслушване на Зеленски в българския парламент. Тогава всички партии без "Възраждане" подкрепиха идеята (БСП отказаха коментар). Това проекторешение изобщо не стигна до гласуване в зала. 

Преди срещата от ДПС заявиха, че нямат нищо против изслушване на украинския президент. Президентът Румен Радев пък определи предложението за покана на Зеленски като "загърбване на истинските проблеми на българите". Вчера в подкаста на "Капитал" "Първа точка" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи предложението като "панаир на евроатлантизма". 

От БСП по-рано заявиха, че срещата със Зеленски е излишна. От "Български възход" в позиция до медиите уточниха, че темата се политизира, а парламентът има по-важни проблеми за решаване. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не присъства на срещата, но пък дойде пред НС, за да говори пред медиите. Той обяви, че ако Зеленски бъде поканен, то партията му ще покани посланиците на Русия и Беларус като свои гости на откриването на парламента. Костадинов добави, че решението те да не се канят погазва международното право, но не отговори на въпрос на OFFNews дали и Москва не погазва също международното право.

След срещата представителите на ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ изразиха готовност да поканят Зеленски в по-подходящ момент. От ГЕРБ пък поискаха да излязат с общо проекторешение за военна помощ за Украйна с "Демократична България". Надежда Йорданова (ДБ) обаче отхвърли това предложение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

6

wakeup

14.10 2022 в 18:23

Руската курва Копейкин може да кани тези двама посланици само в дома си В парламента няма как да ги кани в лично качество

-480

5

Октим

14.10 2022 в 17:33

Аууу! А той пък като се е затичал да озове на поканата ... та чак краката ще си счупи! И на него, както междувременно и на целия свят, отдавна е известно, че малко хора от българския Парламент желаят искрено неговата поява. Всички други си правят евтина (задължително селска) уж евроатлантическа реклама, а на останалите, които нямат фантазия дори и за това им остава само и типично по руски да мразят ... Даже и собствената си поява на бял свят, без да загряват, че го правят!

22548

4

dolivo

14.10 2022 в 16:59

пак морален гнилоч, без позиция и мнение, ослушвайки се като мишоци откъде ще духне, за да се нагодим

-5489

2

Нормално, няма да правим цирк, та фа каним клоун.

2099

1

Mateevk

14.10 2022 в 15:16

Ама той Копейкин нека да си я покани Митрофанова, щом си се хресват, а пък Корнелия да си покани беларусина. Може даже да открият танците. Все пак говорим за чувства тука, а любовта е сляпа за това, което става в Украйна и наоколо!