ДБ предлага изслушване на Зеленски в българския парламент (обновена)

Йорданка Веселинова 24 март 2022 в 10:21 3657 1

"Зелено движение", част от "Демократична България", предлага украинският президент Володимир Зеленски да бъде изслушан в Народното събрание.

Проекторешението е заведено вчера в деловодството на Народното събрание и е разпределено на парламентарната комисия по външна политика. След гласуване в комисия се очаква предложението да бъде обсъдено в пленарната зала. Ако проекторешението бъде прието, на Зеленски ще бъде предложено да говори пред българския парламент.

Според вносителите Владислав Панев и Зорница Стратиева България не може да си позволи да остане безучастна към смъртта и страданието на населението на Украйна. Ако президентът Зеленски бъде изслушан, ще бъдат изяснени обстоятелствата около възникването на военния конфликтът и ходът на преговорите, смятат те. Панев и Стратиева посочват, че изслушването би допринесло и за вземането на решение за това каква помощ следва да изпратим на Украйна.

Ивайло Мирчев (ДБ) коментира, че изслушването може окончателно да промени отношението на парламентарните групи към предложението за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи предложението като "несериозно" и "театрален акт", от който НС няма нужда.

Станислав Балабанов от ИТН подкрепи предложението. Той заяви, че партията ще подкрепи и изпращането на оръжия за Украйна, но ако това решение е прецизирано и мине през НС.

Милен Матеев от ПП заяви, че предложението на ДБ е приемливо, а изслушването на Зеленски ще е полезно. Той също допусна, че ще има дебат за изпращането на оръжия за Украйна.

Станислав Анастасов от ДПС коментира, че българският парламент ще е един от последните в ЕС, които ще изслушат Зеленски. Йордан Цонев каза, че движението ще коментира въпроса с изпращането на оръжия за Украйна, когато такова предложение бъде внесено в НС.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС заяви пред OFFNews, че парламентарната му група ще подкрепи предложението за изслушване на Зеленски.

От БСП отказаха коментар по темата.

*Текстът е обновен в 12:47 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови