Вицепрезидентът за референдума: Нахлува се в Конституцията

Юлиан Христов 30 януари 2014 в 12:33 5373 67

Вицепрезидентът бе удостоена с Почетния знак „Стефан Стамболов“ за лидерски принос към българската държавност

Вицепрезидентът Маргарита Попова изрази резерви по отношение на искането на държавния глава Росен Плевнелиев за свикване на референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване.

Пред журналисти Попова заяви, че единият от поставените от президента въпроси за това дали трябва да има задължително гласуване, влиза в разрез с конституционните норми.

„Нахлува се във философията на изборното законодателство, регламентирана, ако беше само на законово ниво – добре, но тя е регламентирана и на нивото на Конституцията. За това аз имам доста размили по този въпрос“, каза пред журналисти Маргарита Попова.

Тя обясни, че предложението на президента е желание да се стимулира избирателна активност, „като ще се наложи да се оперира и на полето на конституцията.“ Според нея, ходът на президента е продиктуван от незадоволителната оценка за политическия елит и политическия живот в страната. „Оценката вероятно не е толкова задоволителна колкото трябва да бъде и се опитваме със задължителни норми, с диктат на публичната власт да стимулираме активност. На мен би ми се искало да стимулираме избирателната активност на българските граждани чрез смислени програми, които да привличат избирателите и те убедено, с ентусиазъм, да тичат към урните и да посегнат към бюлетината, която на тях най-много им харесва и най-много им пасва“, каза Попова.

Вицепрезидентът обясни, че не е изненадана от искането на президента, но смята, че моментът за подобен референдум не е подходящ. Според нея няма консенсус по поставените от президента теми и вероятно референдумът няма да се състои, защото няма да мине през парламента. 

„Със забрани и задължения ли ще поправяме демокрацията, което е, разбира се, един възможен механизъм или това може да стане по друг начин. След това предложение е важно да се подеме един дебат с много въпроси. Реферндумът е силен механимзъм, обаче трябва да е договорен, дебатиран, конслутиран, трябва да сме се съгласили по тези теми", каза Попова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!