Вицепрезидентът за референдума: Нахлува се в Конституцията

Юлиан Христов Последна промяна на 30 януари 2014 в 12:33 4609 67

Вицепрезидентът бе удостоена с Почетния знак „Стефан Стамболов“ за лидерски принос към българската държавност

Вицепрезидентът Маргарита Попова изрази резерви по отношение на искането на държавния глава Росен Плевнелиев за свикване на референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване.

Пред журналисти Попова заяви, че единият от поставените от президента въпроси за това дали трябва да има задължително гласуване, влиза в разрез с конституционните норми.

„Нахлува се във философията на изборното законодателство, регламентирана, ако беше само на законово ниво – добре, но тя е регламентирана и на нивото на Конституцията. За това аз имам доста размили по този въпрос“, каза пред журналисти Маргарита Попова.

Тя обясни, че предложението на президента е желание да се стимулира избирателна активност, „като ще се наложи да се оперира и на полето на конституцията.“ Според нея, ходът на президента е продиктуван от незадоволителната оценка за политическия елит и политическия живот в страната. „Оценката вероятно не е толкова задоволителна колкото трябва да бъде и се опитваме със задължителни норми, с диктат на публичната власт да стимулираме активност. На мен би ми се искало да стимулираме избирателната активност на българските граждани чрез смислени програми, които да привличат избирателите и те убедено, с ентусиазъм, да тичат към урните и да посегнат към бюлетината, която на тях най-много им харесва и най-много им пасва“, каза Попова.

Вицепрезидентът обясни, че не е изненадана от искането на президента, но смята, че моментът за подобен референдум не е подходящ. Според нея няма консенсус по поставените от президента теми и вероятно референдумът няма да се състои, защото няма да мине през парламента. 

„Със забрани и задължения ли ще поправяме демокрацията, което е, разбира се, един възможен механизъм или това може да стане по друг начин. След това предложение е важно да се подеме един дебат с много въпроси. Реферндумът е силен механимзъм, обаче трябва да е договорен, дебатиран, конслутиран, трябва да сме се съгласили по тези теми", каза Попова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2014 в 19:47

До днес всички пишман политици, използвахте Конституцията като тоалетна хартия, за щяло и не щяло си бършехте гъза с нея, подмятахте я и я тълкувахте както дявола евангелието! Днес, когато хората искат да се възползват от правото си да имат глас по изключително важни за бъдещето въпроси, право гарантирано в същата тази конституция, било вредно и противоконституционно! Попова както се скатаваше тихо и прикрито, изведнъж показа истинския си облик - "Бареков" в женски дрехи! Същата продажна душица, и скрита партийна лимонка!

30.01 2014 в 22:11

Forumec , мдам сакралната реплика "опорни точки " неусетно се превърна в паразит , опорен (шегичка) елемент от новговора , ще се въздържа от поканата Ви за кафе и кекс , хетеросексуален съм и този вид европейски "ценности" или "морал" ги отбягвам . А и да не пропусна , това което Вие наричате "злоба" всъщност е гняв . Какво ги разбира тези неща дребната Ви богохулстваща "душица" .

30.01 2014 в 19:33

каква свещена неграмотност,зле прикривана с народо-поетична,а логически неиздържана патетика.лельо,срещу статуквото ,за което и ти имаш колосален принос като министър на кривосъдието,трябва да се воюва по всяко време и с всички средства.ако има консенсус ,няма да има нужда от референдум, умнице.змия в пазвата на демокрацията ...

30.01 2014 в 19:15

@zmi4ee

Това новите "опорни точки" ли са или просто сутринта не си имал/а възможност да пиеш кафе и да правиш кекс? Толкова злоба събрана на едно място... боже, боже!

30.01 2014 в 18:32

Forumec ,"Пък ако после резултатите не ти изнасят Поля - Терминал 2, нали знаеш къде е.... тъкмо ще намалее популацията на тролове, от които и без това полза няма!!!"
гониш и обиждаш не се гъни ! Значи аз , Поля и други българи са виновни за емиграцията , къде остави безперспективността , ниските доходи ,безработица следствие на лошото държавно управление , доста точно наричано ГЕНОЦИД ? Кой е трола ?
Можеш да ми викаш Касандра .
"Да си против това да има референдум и да се вслушаш във волята на народа и съобразиш с нея е висша форма на ***********"
Вие на последния референдум гласувахте ли ? Вслушаха ли се във "волята на народа " ? Нямам нищо против референдумите , не ми харесва политиката водена от недуразумението Офшорко , не ми харесват предложените въпроси , не ми харесва избраният момент . А чехльо буквално го презирам !

30.01 2014 в 18:25

СТРАХ, ГОЛЕМ СТРАХ ГИ ТРЕСЕ КУМАНЯГИТЕ И ФЕСОВЕТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМ! ЩТО ТО ЩЕ ИМ ЛЪСНАТ ГАДНИТЕ ИМ УСРАНИ, КРАДЛИВИ ,ЛЪЖЛИВИ ПОТУРИ И РУСКИ ПАРТЕНКИ. ТОЧНО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА -РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВСИЧКО И ВОТА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, ИНАЧЕ УПРАВИЯ С ТАА ГНУС НЕМА.

30.01 2014 в 17:45

@zmi4ee

Аз лично никого не гоня, но ми омръзна да слушам и виждам колко качествени хора са минали през терминал 1 и 2 за последните 25 год. с еднопосечен билет, заради такива други явно като теб и Поля, които не желаят да допуснат хората пряко да се произнесат дали харесват едно нещо или друго. Това е свързано с моралните ценности на всеки един човек, а не с тези които ти така учтиво си изброил и явно си проитив тях.

Колкото до аргументираните отговори - то аз такива не виждам, по скоро точно като Вас виждам лични нападки и обиди... е научил съм се като ме плюят, да не си мисля, че вали дъжд и да не оствам длъжен :-)

А колкото до предположението ви какво ще стане - е аз не желая да предполагам... искам да има рефердум и мнозинството да реши, а не такива явно платени като теб и Поля тролове... да ми казват какво е бъдещето или времето... аман от пророци!

Да си против това да има референдум и да се вслушаш във волята на народа и съобразиш с нея е висша форма на *********** (попълнете звездичките както намерите за добре)!

30.01 2014 в 17:36

Абе най добре за България е Чехльо да отиде да си ближе дирника на Патрона си и да си имаме жена Президент....

30.01 2014 в 17:22

Време е Маргарита Попова да си подаде оставката. Щом не си съгласна с президента си който те влачи след себе си на изборите върви се!

30.01 2014 в 17:21

Eeeх Чехльо, Чехльоооо еебгати и авторитета где го имаш кат народ не те признава, 2/3 от партии не те признава, президентшата не те бакари за лула тутун, а и вицето те прави на мумун....