Парламентът ускори обновяването на оръжейните запаси на България

Кристина Минчева 06 юли 2023 в 12:07 1948 1

Гласуване

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите гласуваха проект на решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната

Парламентът одобри ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната със 163 гласа "за", 54 "против" (БСП и "Възраждане") и нито един въздържал се. Внесеният вчера от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС проект беше първа точка в дневния ред за заседанието на депутатите днес. Той бе гласуван в деня на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България.

Вчера Комисията по отбрана разгледа проекта, който беше представен от народния представител Христо Гаджев. Той отбеляза, че основната част от наличните боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси, са произведени в периода 1970-1990 г., като конкретни номенклатури са дори по-стари. Днес от трибуната в пленарната зала думите му подкрепи Ивайло Мирчев (ПП-ДБ). В страната има боеприпаси от 70-те години, чиято давност е изтекла - каза той и допълни, че снарядите ще бъдат дадени на ВМЗ - Сопот. Мирчев обясни, че страната ни може да излезе на голяма печалба от продажбата на боеприпасите заради завишената цена.

Запасите включват оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, които според приетия проект трябва да бъдат заменени с новопроизведени такива, като се предоговорят сроковете и количествата в сключения с "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС увериха, че към момента боеприпасите са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налага предприемане на спешни действия за обновяване на запасите.

Точката бе приета след разместване на програмата за деня по предложение на председателя на парламента Росен Желязков. Така в нея бяха включени няколко нови точки, което предизвика недоволство в залата. От БСП поискаха министрите на отбраната и на икономиката да бъдат поканени на заседанието, за да отговорят на въпросите им по проекта.

Атанас Зафиров и Борислав Гуцов от БСП поставиха въпроса кое е наложило включването на проект на решението като първа точка в дневния ред.

„Какъв е смисълът от това решение? Не виждам обяснение от самите вносители, защото е ясно, че това е чисто политическо решение. Какво значи "ускорен процес"?", попита Зафиров.

Той заяви още, че БСП е категорично против "опразването" на складовете, без да е ясно дали те могат да се запълнят от нови боеприпаси. Поради тази причина от партията поискаха министърът на икономиката да отговори дали държавата може да се справи икономически с това решение. Зафиров изрази недоумение коя политическа сила е позволила да се стигне до такова състояние на запасите.

„С ужас разбрах, че складовете са пълни с изтекли от срок боеприпаси. Коя е политическата сила, която е допуснала такова състояние на запасите, което не търпи и секунда от неговата отмяна? Защо по време на тези 12 години не се направи нещо по въпроса, а трябва вчера да се свиква комисия, днес да се гласува и утре да влезе в сила?“, попита той.

След многократно отправено искане вносителите да обяснят предложението си, но това не се случи, от БСП поискаха почивка, докато не бъдат повикани двамата министри. След нея министрите не се явиха в зала, а Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) увери, че това решение не изпразва складовете, а цели да се заменят боеприпасите с изтичащ срок с нови такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

06.07 2023 в 12:15

Хмммм

Възраждане - против! А уж са за независимост и суверенитет на България.

Та, как да си пазим независимостта и суверенитета без актуализация на запасите още от 70 г назад?

Някаква мисъл за това, освен да манипулират хората?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки